Sindicatul Poliţiştilor ameninţă cu proteste dacă structuri din Poliţie vor trece în subordinea autorităţilor locale

Ministerul Afacerilor Interne atrage atenţia asupra efectelor asupra siguranţei cetăţeanului

Ministerul de Interne susţine că o descentralizare a unor componente ale Poliţiei care ar avea efecte asupra siguranţei cetăţeanului nu poate fi susţinută, precizând că la M.A.I., care ar trebui să fie co-iniţiator al unei astfel de iniţiative legislative, nu a fost transmis niciun proiect de ordonanţă de urgenţă.

M.A.I., reformat fără să fie consultat

Politisti rutieristi in sens giratoriu Bdlul V ParvanÎn ce priveşte posibila trecere a poliţiştilor rutieri şi poliţiştilor de or­dine publică în subordinea Primăriilor, Ministerul Afacerilor Interne susţine că orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului. “Ministerul Afacerilor Interne apreciază că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toa­te ministerele, instituţiile publice, or­ganismele abilitate şi partenerii sociali, respectiv organizaţiile profesionale sau sindicale”, se arată într-un comu­nicat de presă remis de M.A.I.

Oficialii instituţiei declară că pro­iectul de ordonanţă de urgenţă privind descentralizarea unor instituţii nu a fost transmis M.A.I., cu atât mai mult cu cât, în situaţia unei asemenea ini­ţiative legislative, M.A.I. ar trebui să fie co-iniţiator. Conducerea ministerului consideră că orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efec­tele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului. “În aceste condiţii, M.A.I. nu poate susţine o astfel de viziune asupra descen­tralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, că a trimis proiectul de lege privind descentralizarea către primari pentru a vedea propunerile incluse, el arătând că ulterior va avea o întrevedere cu edilii pentru a da o for­mă finală actului normativ şi că sus­ţine fără rezerve prevederile acestuia.

Sindicaliştii ameninţă cu proteste

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual ameninţă cu proteste în situaţia în care demersul vicepremierului Liviu Dragnea de tre­cere a unor structuri ale Poliţiei Româ­ne în subordinea autorităţilor locale va fi pus în aplicare, anunţă Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa”. Re­prezentanţii acestui sindicat precizea­ză că în 26 septembrie 2011, la solici­tarea Guvernului condus de Emil Boc, C.S.A.T. a aprobat trecerea structurilor de Ordine Publică şi Poliţie Rutieră din cadrul Poliţiei Române, în subordinea autorităţilor locale, hotărârea C.S.A.T. fiind anulată în momentul în care U.S.L. a ajuns la guvernare, în 2012. De asemenea, în iunie, vicepremie­rul Li­viu Dragnea a solicitat primarilor ana­lizarea oportunităţii preluării unor structuri ale Poliţiei Române – Ordine Publică şi Siguranţă Rutieră – la autori­tă­ţile locale.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a solicitat o întâlnire cu vicepremierul Liviu Drag­nea, solicitare la care acesta nu a dat curs. “Astfel, denunţăm public modul în care domnul Liviu Dragnea înţelege să promoveze acte normative, fără o analiză transparentă, cu date concre­te, despre activitatea Poliţiei Române, care să conducă la oportunitatea tre­cerii serviciilor oferite de Poliţia Româ­nă, în structura ei actuală, către auto­ri­tăţile locale. Trebuie să se aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate asupra poliţiştilor, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului”, se arată într-un comunicat remis, marţi, Mediafax.

C.N.S. Cartel Alfa precizează că S.N.P.P.C. nu susţine acest concept, aşa cum a făcut-o şi în 2011, privind decizia C.S.A.T., având în vedere că se doreşte încercarea de aservire a poli­ţiştilor din Poliţia Română la interesele politice ale administraţiei locale, şi nicidecum eficientizarea activităţii şi reducerea cheltuielilor. “Considerăm că Poliţia Locală trebuie să funcţioneze aşa cum este în prezent, conform Legii nr. 155/2010. Pe fondul nemulţumirilor deja existente în rândul poliţiştilor, pri­vind neacordarea drepturilor restan­te şi nerespectarea drepturilor legale ac­tuale, demersul domnului Liviu Drag­nea nu face decât să accentueze starea de tensiune în rândurile poliţiştilor, care vor duce chiar la un blocaj instituţional”.

Print Friendly, PDF & Email