Sindicatele ameninţă cu greva generală în administrația publică locală

Protest FNSAFederaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie acuză Guvernul de lipsă de reacție faţă de revendicările angajaților din administrația publică locală, după recenta grevă de avertisment organizată în toată ţara. Şi solicită organizarea unei întâlniri cu reprezentanții Guvernului, în cadrul căreia Executivul să prezinte soluții și termene concrete pentru problemele semnalate. În caz contrar, FNSA amenință cu declanșarea iminentă a unei greve generale.

 

Guvernul, inert în fața solicitărilor angajaților din administrația publică locală

Președintele la Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, îi notifică, prin intermediul unui comunicat, pe reprezentanții Guvernului că perpetuarea lipsei de reacție față de revendicările angajaților din administrația publică locală, care au condus, printre altele, și la recenta grevă de avertisment desfășurată în dimineaţa de 20 februarie, în mai multe instituții publice (LINK: http://timpolis.ro/angajati-din-administratia-publica-locala-in-greva-de-avertisment/) ar putea conduce la o escaladare a conflictului de muncă și la declanșarea unei greve generale în întreg sistemul administrației publice locale din România, în cursul lunii martie.

Valer Suciu evocă succint, în comunicatul trimis, adresat premierului Victor Ponta, ministrului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Rovana Plumb, și ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, revendicările minimale ale bugetarilor din administrația publică locală: reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii, respectiv acordarea de creşteri salariale inclusiv pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Constatăm cu surprindere că, după această acţiune de protest extremă, singura preocupare a reprezentanţilor Guvernului României a fost aceea de a deplânge, prin intermediul mijloacelor de comunicare, salarizarea deficitară a aparatului din administraţia centrală (Guvern, ministere etc), din care şi ei fac parte, fără a lua în considerare administraţia publică locală”, precizează președintele FNSA. Acesta își exprimă nemulțumirea față de caracterul inadecvat al reacției guvernanților în raport cu situația semnalată de angajații din administrația publică locală și față de abordarea, de pe poziții subiective, a problemei salarizării personalului din administrația publică. Și aceasta în condițiile în care, atenționează el, peste 50% din salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în Primării, Consilii Judeţene şi instituţii subordonate acestora au venituri de până în 975 de lei (salariul minim pe economie)”, situație critică pe care acesta o apreciază a fi rezultatul politicilor discreţionare în ceea ce priveşte salarizarea.

„Continuând politicile vechiului Guvern, prin care vă manifestaţi dezinteresul faţă de problemele salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în administraţia publică locală, dovediţi că, din punctul de vedere al Guvernului României, salariaţii pe care îi reprezentăm sunt de fapt o masă de slujitori care nu au niciun drept. Dezinteresul manifestat faţă de această categorie de salariaţi reiese şi din atitudinea reprezentanţilor Guvernului României referitoare la organizarea procedurii de conciliere a conflictului de muncă declanşat, în sensul că aceasta nu a avut loc. Mai mult decât atât, reprezentanţii guvernamentali au încercat să inducă ideea, printr-o adresă transmisă federaţiei noastre, că acest conflict nu este declanşat în condiţiile legii”, mai este precizat în comunicatul semnat de președintele FNSA. În care se face referire şi la răspunsul pe care sindicaliștii l-au primit de la un secretar de stat din cadrul Ministerului Muncii, potrivit căruia, pentru soluționarea revendicărilor angajaților din sistemul administrației publice locale, ar fi nevoie de modificarea cadrului legislativ existent. Situație în contextul căreia era respinsă solicitarea de a se recurge la procedura de conciliere, pe motiv că “nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ”.

În aceste condiții, Valer Suciu solicită Cabinetului Ponta ca, până în 6 martie, să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii FNSA, la care să fie prezenţi reprezentanţi cu putere de decizie din cadrul Guvernului României, „pentru a veni în sprijinul salariaţilor din administraţia publică locală, oferind soluţii şi termene concrete pentru soluţionarea revendicărilor noastre minimale”.  În caz contrar, FNSA anunță că va iniţia, în cursul lunii martie, procedura de consultare a membrilor de sindicat, în vederea obţinerii acordului scris al acestora pentru declanşarea grevei generale în administraţia publică locală din România.

Sindicatele afiliate la FNSA au întrerupt, vineri, 20 februarie, în intervalul orar 10 – 10.30, programul de lucru în Primării, Consilii Judeţene şi instituţii subordonate acestora, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul a înţeles să soluţioneze problemele grave cu care se confruntă salariaţii din acest sector de activitate.

Print Friendly, PDF & Email