Simulare de incendiu la Secţia ATI a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara

Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat al Județului Timiș au făcut un exercițiu simulare de incendiu la un salon din cadrul Secției de Anestezie Terapie Intensivă şi de evacuare a pacienţilor şi a personalului medical.

 

Scenariul elaborat de ISU Timiş prevede izbucnirea unui incendiu la un salon din cadrul secției de Anestezie Terapie Intensivă, cu degajări masive de fum și gaze toxice. Incendiul se propagă cu repeziciune pe fațada clădirii, la etajul 1 și la acoperiș. Doi pacienți nu au putut fi evacuați de către cadrele medicale și a fost necesară intervenția pompierilor militari pentru a-i salva.

Pe lângă exercițiul prin care se simulează stingerea unui incendiu, a avut loc și un exercițiu de evacuare, atât a personalului medical, cât și a pacienților.

Forțele de intervenție implicate în această operațiune aparțin Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara, din cadrul ISU Timiș. La fața locului au fost 20 de pompieri, echipaţi cu o autospecială de primă intervenție, două autospeciale de stingere, o autospecială de lucru la înălțime (autoscară).

Prin aceste exerciții se urmărește instruirea și pregătirea pentru intervenție în situații de urgență a personalului din cadrul spitalului, precum și pregătirea echipajelor de intervenție.

Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Colonelul Lucian Vasile Mihoc, inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat al Județului Timiș spune că Pompierii Militari dinTimiş au anual astfel de activități la spitalele din județ. Având, însă, în vedere incendiile declanşate în ultima perioadă la câteva spitale din ţară, a fost decisă intensificarea acestor activități „care au rolul de a preveni producerea unei tragedii, dar și de a pregăti, atât echipajele de intervenție, cât și personalul spitalului, pentru o reacție de răspuns cât mai rapidă și cât mai eficientă în cazul producerii unei situații de urgență. Aceste aplicații și acțiuni de prevenire vor continua și în următoarea perioadă”.

La rândul său, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” din Timișoara, medicul Cristian Oancea, spune că la acest spital sunt făcute constant asemenea exerciții, iar periodic are loc instruirea personalului medical de către specialiștii ISU. „Trebuie să știm cum să intervenim de urgență în cazul în care se declanșează un incendiu în spital. Este o perioadă foarte complicată. Spitalul este plin. Secția de Terapie Intesivă are o încărcătură de 100%. Și asta de câteva luni bune. Aparatura pe care o folosim este suprasolicitată. Toți cei care lucrăm în spital suntem obosiți și există riscul să facem greșeli. În ultimele luni am reușit să schimbăm rețelele de oxigen și cele electrice, dar nu uitați că vorbim de o clădire foarte veche, care are nevoie de reparații”, mai spune prof. dr. Cristian Oancea.

Asemenea exerciții, dar și verificarea instalațiilor de intervenție și stingere a incendiilor vor avea loc și în perioada următoare pentru a preveni producerea unor situații de urgență care ar putea pune în pericol viața pacienților sau a personalului medical, dau asigurări reprezentanţii celor două instituţii.

 

Print Friendly, PDF & Email