Sesizare din oficiu a Avocatului Poporului pentru rujeola de la Timişoara

Decesul unui copil din cauza rujeolei, la Spitalul „Victor Babeş”, din Timişoara, va face obiectul unei anchete a Avocatului Poporului, care s-a autosesizat în acest caz.

 

O anchetă iniţiată la nivel central

Avocatul Poporului a anunţat că s-a sesizat din oficiu în cazul copilului care ar fi decedat din cauza virusului rujeolic la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, din Timişoara. Avocatului Poporului susţine că spitalul nu ar fi raportat, iar sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a unor articole din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii.

Oficialii Avocatului Poporului spun că, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, în urma ştirilor publicate în presă, Centrul Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile a solicitat informaţii suplimentare de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi de la Spitalul „Victor Babeş”, în legătură cu decesul unui copil de 1 an şi 6 luni, din cauza rujeolei. “Din informaţiile obţinute, se pare ca acest copil a fost confirmat cu diagnosticul de rujeolă, dar spitalul nu a raportat decesul către autorităţi, de aceea el nu a apărut în informările săptămânale ale CNSCBT. Copilul nu ar fi fost vaccinat ROR”, spun reprezentanţii Avocatului Poporului. Adăugând că, din informaţiile furnizate de Ministerul Sănătăţii, numărul deceselor provocate de rujeolă a ajuns la nouă.

Florin Scorobete, expert la Biroul teritorial Timişoara al Avocatului Poporului, declară că autosesizarea s-a realizat de la nivel central.

Conducerea instituţiei susţine că s-a sesizat din oficiu şi în luna septembrie 2016, în cazul informaţiilor din mass-media privind declararea epidemiei de rujeolă de către Ministerul Sănătăţii, cauza oficială fiind campaniile anti-vaccinare. În acest context, Avocatul Poporului a solicitat, între altele, Ministerului Sănătăţii să comunice motivele pentru care, din aprilie 2016  până în septembrie acelaşi an, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nicio etapă prevăzută de lege, precum şi o estimare realistă referitoare la momentul intrării în vigoare. “Conducerea Ministerului Sănătăţii nu a răspuns solicitărilor Avocatului Poporului, astfel încât se va face un nou demers în acest sens”, susţin reprezentanţii Instituţiei.

 

O problemă care persistă

Departe de a fi o criză de moment, epidemia de rujeolă continuă în Timiş, unde zeci de cazuri grave sunt înregistrate săptămânal. Deşi medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” fac eforturi pentru tratarea rapidă a cazurilor de rujeolă, noi pacienţi, majoritatea copii de peste un an, le sunt aduşi, astfel că numărul bolnavilor internaţi nu a scăzut sub 30 în această perioadă. Şi pentru că numărul pacienţilor copii a tot crescut, a fost nevoie să se transfere o parte din copiii cu rujeolă în saloane pentru adulţi. Majoritatea copiilor internaţi nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei. 

Print Friendly, PDF & Email