Seria de autor Gheorghe Crăciun, a Cărţii Româneşti, lansată la Timişoara

Gheorghe Craciun Foto turnulsfatului.roLansarea Seriei de autor Gheorghe Crăciun, un nou proiect editorial Cartea Românească, dedicat unuia dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, va avea loc la librăria timişoreană Cartea de nisip.


Seria de autor Gheorghe Crăciun debutează, la Timişoara, cu volumele Acte originale/Copii legalizate (variațiuni pe o temă în contralumină) și Mecanica fluidului, în prezenţa autorului şi a invitaţilor săi, Carmen Mușat, Oana Crăciun, Gabriela Glăvan, Daniel Vighi şi Viorel Marineasa.
Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun apare sub îngrijirea criticului literar Carmen Muşat şi a fiicei autorului, Oana Crăciun. Este o colecţie care reunește atât lucrări de proză, eseistică, publicistică, teorie și critică literară deja consacrate, cât și volume inedite, rămase în manuscris în arhiva sa.
„Acte originale/Copii legalizate (variaţiuni la o temă în contralumină), publicat în 1982, la Editura Cartea Românească, poate fi considerat o uvertură pentru întreaga operă a lui Gheorghe Crăciun, un volum în care autorul polemizează cu o întreagă tradiţie realistă, de care se delimitează programatic”, spune Carmen Muşat.

În privinţa celuilalt volum, Mecanica fluidului, spune că are o structură mixtă, în care se topesc experimentul, jurnalul, povestirea scurtă, fotografia şi desenul în peniţă este una dintre cele mai fidele oglinzi ale creatorului său, o carte-obiect, în care imaginea şi textul „se-ngînă şi-şi răspund”, construind acea lume visată de Crăciun, „în care fotografia să dea mâna textului, înlocuindu-l acolo unde acesta este neputincios să exprime sensul dorit, ducînd povestirea sau descrierea mai departe”.

Acest eveniment editorial – va avea loc vineri, 24 aprilie, de la ora 18, la Librăria Cartea de nisip, de pe str. Victor Vlad Delamarina nr. 1 –, se va încheia cu proiecţia unui film documentar cu Gheorghe Crăciun şi Alexandru Vlad.
În aceeaşi zi, anunţă reprezentanţii Librăriei Cartea de nisip, va avea loc și vernisajul expoziției „15 desene originale semnate de Gheorghe Crăciun”, expoziție ce va putea fi vizitată în perioada perioada 24 aprilie -24 mai.

Print Friendly, PDF & Email