Senatorul USR Nicu Fălcoi: „România are întârzieri la livrarea primelor 35 de transportoare Piranha 5”

Perspectiva blocajului programelor majore, „generat de catastrofala politică a PSD în domeniul apărării, se confirmă într-o măsură chiar mai mare decât evaluarea mea inițială, de la finalul anului 2018”, avertizează senatorul USR Nicu Fălcoi, preşedintele Comisiei de Apărare, Siguranță și Ordine Publică din Senat.

 

Aflăm de la ministrul Leș că blocajul pentru transportoarele Piranha 5 are ramificații multiple, care denotă modul neprofesionist în care-a fost conceput programul”, declară Nicu Fălcoi, senator USR de Timiş. Acesta îl acuză pe ministrul Apărării, Gabriel Leş, că „habar n-are și n-a avut de-a face niciodată în viața lui de managementul strategic al unui proiect, darămite cu un program major de înarmare”.

Nicu Fălcoi atrage atenţia că România are întârzieri la livrarea primelor 35 de transportoare de către producătorul Mowag-General Dynamics și teste eșuate la turele, adică la piesa de bază, care ar trebui livrată de Elbit: „Au început cu stângul și acest program și se pare că ar mai fi 60 de zile pentru a se reveni în graficul aprobat.”

Senatorul USR este de părere că PSD nu înţelege semnificația și implicațiile acestor întârzieri. „De prima etapă și de recepția în bună regulă a primului lot depinde situația întregii categorii a Forțelor Terestre. Dacă, din cauza grabei și-a presiunii politice, vom descoperi ulterior că au fost ignorate voit erori, defecte sau neconformități la aceste transportoare, reparațiile ne vor costa și mai mult. Iar admiterea unei turele cu probleme va produce unul dintre cele mai mari scandaluri și compromiterea pe termen lung a ideii că în România se poate produce armament la standarde NATO”, declară Nicu Fălcoi.

Această turelă, mai spune el, va fi primul produs realizat în colaborare pe teritoriul României pentru un program major, iar alte companii interesate să investească în ţara noastră vor judeca cu mare atenție, privind mai ales la modul cum se achită românii de această prioritate. „Și, poate, vor decide apoi dacă să mai investească sau nu și dacă să accepte sau nu condițiile de offset impuse de statul român”, adaugă Nicu Fălcoi.

Acesta anunţă că va cere oficial lămuriri directe şi detaliate, ministrului Gabriel Leș, „acest habarnist de la Apărare”, atât printr-o scrisoare, cât și prin informare directă în cadrul Comisiei de Apărare, Siguranță și Ordine Publică.

Print Friendly, PDF & Email