Senatorul USR Nicu Fălcoi acuză tergiversarea în Senat a adoptării inițiativei „Fără penali în funcții publice”

Foto: Constantin Duma

Dezbaterea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției Fără penali în funcții publice a fost amânată, pentru a doua oară, deoarece mai mulți senatori din Comisia juridică și Comisia de Constituționalitate din Senat au lipsit, în consecință nu s-a putut asigura cvorumul necesar. „Este dezamăgitor”, spune senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi.

 

Este dezamăgitor să constat că senatori care au votat pentru organizarea și apoi prelungirea sesiunii extraordinare a Parlamentului nu participă, acum, la lucrările din comisii, deși acest lucru face parte integrantă din activitatea din timpul sesiunii extraordinare. Mai mult decât atât, absolut surprinzător este să constat că senatori care dimineața la ora 11 nu pot participa – nici măcar on line! – la lucrările Comisiei de Constituționalitate, la ora 15 votează bine-mersi proiectele de lege din plen. Este clar o încercare de a tergiversa adoptarea unei inițiative care, într-adevăr, ar putea schimba radical în bine viața politică din România”, spune senatorul USR Nicu Fălcoi, președintele Comisiei pentru Constituționalitate din Senat.

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției Fără penali în funcții publice a fost adoptată, după un an de blocaj, de Camera Deputaților, dar USR se teme că se încearcă blocarea ei, pentru încă o lungă perioadă de timp, la Senat.

După dezbaterile din Comisiile Juridică și de Constituționalitate reunite, inițiativa urmează să fie supusă votului din plenul Senatului. În cazul în care ea primește votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiției în 30 de zile.

Print Friendly, PDF & Email