Senatorul USR Nicu Fălcoi acuză obediența Poliției Locale față de primarul Timișoarei

USR Timișoara consideră că atitudinea obedientă manifestată, duminică, de Poliţia Locală în fața primarului Nicolae Robu face inutilă prezența în fruntea acestei instituții a directorului Dorel Cojan.

 

„Cum domnul Robu nu manifestă nicio reținere în a se prezenta pe sine drept șef peste Poliția Locală, solicităm – pentru preîntâmpinarea unor abuzuri similare și pentru a evita transformarea Poliției Locale într-un instrument aflat total la discreția edilului Nicolae Robu – organizarea cu celeritate, într-o manieră corectă și transparentă, a unui concurs pentru ocuparea postului de șef al Poliției Locale Timișoara”, transmite, într-un comunicat senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi.

Acesta îl acuză pe edilul Timișoarei că ține blocate de mai bine de patru ani mai multe posturi de conducere din Primăria Timișoara, recurgând la varianta prelungirii perpetue a unui interimat. „Acest mod de a acționa, devenit deja obișnuință pentru domnul Robu, reprezintă o modalitate de plasare a acestor poziții sub un evident control politic, situație care îi permite edilului-șef să exercite presiuni situate la limita legalității”, susține Nicu Fălcoi.

Senatorul USR declară că prin ordinul dat polițiștilor locali de a-i sancționa pe voluntarii USR Timiș care strângeau semnături în cadrul campaniei Fără penali în funcții public”, primarul Nicolae Robu a dovedit că nesocotește drepturi cetățenești elementare, garantate de Constituție.

În plus, acuză că niciunul dintre polițiștii locali chemați la fața locului „și care au primit sarcina să îi sancționeze pe voluntari nu a îndrăznit să conteste dispoziția dată de domnul primar. Și asta în condițiile în care este limpede pentru toată lumea că au fost puși în dificultatea de a găsi o încadrare juridică plauzibilă și care să se susțină temeinic. Felul în care agenții de poliție și consilierul juridic au fost constrânși să acționeze, la comandă, fără a crâcni măcar în fața dispozițiilor primarului, a dovedit toxicitatea acestor mecanisme perfide de subordonare politică.”

USR consideră că astfel de practici „de exercitare abuzivă a controlului politic, inclusiv cu scopul de intimidare a funcționarilor publici”, trebuie să înceteze. Și reamintește că a încercat recent, printr-o propunere legislativă inițiată de senatorul Nicu Fălcoi, să modifice Statutul funcționarilor publici astfel încât să nu mai fie posibilă această perpetuare a interimatelor în ocuparea funcțiilor publice. „Respingerea acestei propuneri de către actuala majoritate politică PSD-ALDE a lăsat deschisă exact acea portiță legislativă de care se dovedește că au imperioasă nevoie anumiți edili pentru a-și exercita mai bine mecanismele de control politic asupra funcționarilor publici”, mai spune senatorul USR Nicu Fălcoi.

USR Timișoara îi solicită primarului Nicolae Robu să îl demită pe șeful Poliției Locale Timișoara, Dorel Cojan, și să organizeze „cu celeritate, corect și transparent”, concursuri pentru ocuparea postului de șef al Poliției Locale Timișoara, precum și pentru celelalte posturi interimare de conducere din administrația locală.

Print Friendly, PDF & Email