Senatorul PNL de Timiş Alina Gorghiu: „PSD începe asaltul împotriva ONG-urilor”

Prin noile propuneri fiscale anunțate de Ministerul Finanțelor, Guvernul lovește dramatic în veniturile organizațiilor neguvernamentale, dar și ale instituțiilor publice care privesc domenii precum sănătatea, educația, cultura sau protecția socială, atrage atenţia Alina Gorghiu, senator PNL de Timiş.

 

Alina Gorghiu estimează că inițiativa PSD de modificare a Codului Fiscal, potrivit căreia limita maximă a cifrei de afaceri care definește microîntreprinderile să fie crescută de la 100.000 de euro la 500.000 de euro, va avea drept impact reducerea numărului de societăți comerciale care puteau redirecționa, sub formă de sponsorizare, până la 20% din impozitul pe profit către organizații din diverse domenii, inclusiv cele neguvernamentale. „Implicit, veniturile ONG-urile se vor diminua drastic, multe dintre proiecte în derulare sau cele planificate fiind puse în situația de a fi blocate”, declară senatorul PNL Alina Gorghiu.

Aceasta mai spune că ceo care vor resimți din plin consecințele acestei măsuri fiscale sunt beneficiarii proiectelor implementate de ONG-uri, în principal grupurile vulnerabile: bătrânii, copiii şi persoanele cu dizabilități.  „Tot ei vor fi și cei mai afectați în cazul în care se va concretiza anunțul Ministerului Finanțelor Publice referitor la schimbarea termenilor de impozitare pentru companii cu cifra de afaceri până la 1.000.000 de euro. Astfel, pentru acestea se va institui, din anul 2018, un impozit de 1% pe cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit cât se plătește acum. Ori, în această situație, se distrug micile afaceri bazate pe investiții/producție în țara noastră”, declară Alina Gorghiu.

În plus, acuză aceasta, PSD ignoră poziția publică critică a tot mai multor asociații profesionale referitoare la schimbările fiscale avute în vedere de către echipa guvernamentală, coordonată de premierul Mihai Tudose.

Impactul negativ al acestor schimbări propuse recent de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, va fi pe termen lung, PSD dând încă o dată dovadă că este insensibil la problemele reale care afectează o parte dintre români”, declară senatorul PNL. Adăugând că aceste modificări vor avea drept rezultat diminuarea încrederii în guvernanța economică și vor da o lovitură cruntă organizațiilor neguvernamentale.

În consecință, Alina Gorghiu solicită public Guvernului să renunțe la schimbările fiscale anunțate, „mai ales că nu au existat consultări cu cei interesați și cu cei care vor fi direct afectați”. Iar ministrului Finanțelor îi recomandă ironic să emită o ordonanță de urgență cu articol unic: „Interzicem orice ONG care nu-l laudă pe președintele PSD, Liviu Dragnea.”

Print Friendly, PDF & Email