Senatorul PNL Alina Gorghiu: „Partenerii europeni transmit că PSD-ALDE trebuie să înceteze epurarea organizațiilor civice pe criteriile agreate de ei”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cere României să respingă proiectul de lege al PSD care impunea ONG-urilor raportări financiare suplimentare în cazul în care nu vor fi operate în text recomandările Comisiei de la Veneția, anunță senatorul PNL de Timiș Alina Gorghiu.

 

Victoria în cadrul raportului How can inappropriate restrictions on NGO activities in Europe be prevented? denotă că inclusiv partenerii externi nu vor să mai vadă cum PSD-ALDE dărâmă pas cu pas imaginea țării și blochează abuziv orice formă de protest la adresa lor, transmite Alina Gorghiu, senator PNL de Timiș. Aceasta a participat, ieri, la reuniunea Comisiei Juridice a APCE, de la Reykjavik, Islanda.

Alina Gorghiu spune că așteaptă de la președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, singurul răspuns la o asemenea decizie: controversatul proiect de lege al PSD împotriva ONG-urilor să fie respins definitive: „Mă refer la acea inițiativă legislativă pe care PSD-ALDE se tot chinuie să o ascundă la Camera Deputaților până la un moment oportun în care ar fi putut să forțeze un vot favorabil.”

Alina Gorghiu amintește că, în urmă cu două luni, Comisia de la Veneția, în opinia formulată în cadrul sesiunii desfășurate pe 16 – 17 martie, preciza că unele măsuri din noul proiect sunt disproporționate și trebuie eliminate. „Erau criticate obligațiile de raportare financiară propuse în proiectul PSD, precum și sancțiunile dorite pentru nerespectarea lor. Astăzi, însă, ni se transmite cu subiect și predicat că PSD-ALDE trebuie să înceteze epurarea organizațiilor civice pe criteriile agreate de ei, contrare unei democrații de nivel european”, declară Alina Gorghiu.

Aceasta spune că subiectul a captat un mare interes, motiv pentru care Raportul va fi discutat în plenul APCE chiar în sesiunea din luna iunie: „În acest context, prin intervenția pe care am avut-o în cadrul reuniunii, am arătat că recomandările Comisiei de la Veneția nu au fost implementate încă în textul de lege propus, deși ele ar trebui să fie obligatorii pentru un stat care dorește să promoveze democrația.”

Un alt aspect pe care Alina Gorghiu spune că l-a semnalat a fost lipsa inițierii unor dezbateri pe această temă, precum și faptul că vorbim de un proiect care se află încă din sesiunea trecută la Camera Deputaților, ca for decizional.

„Pe de altă parte, sincer, nu mi se pare corect ca APCE să devină colacul de salvare al României pentru fiecare derapaj al celor din PSD-ALDE, dar este necesar și util atât timp cât, la București, majoritatea parlamentară pare că e pe alt continent”, conchide Alina Gorghiu.

Print Friendly, PDF & Email