Senatorul PNL Alina Gorghiu cere demisia lui Tudorel Toader după ce acesta a spus că Raportul GRECO este facultativ

Senatorul liberal Alina Gorghiu a cerut, la Timişoara, demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, susţinând că acesta „fie nu cunoaşte reglementările GRECO şi prevederile care sunt obligatorii faţă de toate statele membre, fie că este de rea-credinţă şi dezinformează Senatul şi cetăţenii României”.

 

Dezbaterea din plenul Senatului, de miercuri (9 mai – n.r.), pe temele Justiţiei şi Raportul GRECO, a fost un demers absolut inutil şi o prezenţă jenantă a ministrului Toader în Senat. Nu a răspuns la niciuna din întrebările adresate de PNL. Ieri, a spus un singur lucru, că refuză expertiza internaţională, că nu va aştepta avizul Comisiei de la Veneţia, că nu pune în aplicare recomandările GRECO pentru că ‘acestea nu sunt obligatorii”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Timişoara senatorul PNL de Timiş Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Acest lucru, mai spune ea, denotă faptul că PSD şi ministrul Toader nu respectă profesionalismul experţilor internaţionali, ceea ce înseamnă că „ministrul Justiţiei fie nu cunoaşte reglementările GRECO şi prevederile care sunt obligatorii faţă de toate statele membre ale GRECO, fie că este de rea-credinţă şi dezinformează Senatul şi cetăţenii României”.

Alina Gorghiu i-a cerut demisia lui Tudorel Toader din fruntea Ministerului Justiţiei, pentru a nu pune România în ipostaze jenante în faţa organismelor europene şi a experţilor internaţionali, care se ocupă doar de „obsesia sa pentru preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) şi pentru revocarea şefului DNA”.

Senatorul liberal reaminteşte că Raportul GRECO trebuie implementat până în iunie, când va fi sesiune de plen a statelor membre, până atunci Guvernul trebuind să dea răspuns punct cu punct la aceste recomandări.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, 9 mai, în plenul Senatului, că Raportul GRECO este unul de orientare facultativă, exprimându-şi speranţa că acest raport este opera exclusivă a experţilor GRECO, fără eventuale contribuţii venite din spaţiul naţional.

Print Friendly, PDF & Email