Senatorul PNL Alina Gorghiu cere demisia lui Florin Iordache: „Nu poate fi un partener de dialog pentru instituțiile europene”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia referitoare la modificarea legilor justiţiei. În replică, Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale care a modificat legile justiţiei, spune că nu are Comisia de la Veneţia ce să intervină. Senatorul PNL Alina Gorghiu îi solicită demisia.

 

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat ieri solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia privind modificarea legilor justiţiei. Liberalii susţin că parcursul legilor va fi trebui să aştepte, iar Curtea Constituţională va trebui să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia.

Reacţia lui Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale care a modificat legile justiţiei, a fost: „Ce să constate? Nu poate veni (Comisia de la Veneţia – n.r.) să legifereze peste CCR.”

Alina Gorghiu, senator PNL de Timiş, spune că replica lui Florin Iordache îl descalifică definitiv pentru funcția de președinte al Comisiei comune speciale. „În esență, el a spus că intervenția Comisiei de la Veneția nu poate avea niciun efect, deci PSD-ALDE intenționează să o ignore și pe viitor. Cu o astfel de concepție este clar că domnul Iordache nu poate fi un partener de dialog pentru instituțiile europene și nu poate face nimic pentru a repara prejudiciile de imagine aduse țării și Parlamentului”, declară Alina Gorghiu.

Aceasta mai spune că refuzul obsesiv de a primi orice fel de sfat, de a colabora cu partenerii europeni care se oferă să ne ajute pentru a avea legi mai bune ale justiției nu arată decât că există o agendă ascunsă a PSD în legătură cu aceste legi, și ea nu este în favoarea independenței justiției și a statului de drept.

„Argumentul adus astăzi potrivit căruia intervenția Comisiei de la Veneția este inutilă dat fiind controlul de constituționalitate efectuat deja de CCR, este profund greșit: aceasta a examinat doar aspecte privind constituționalitatea, în timp ce Comisia de la Veneția are ca scop consolidarea democrației prin drept”, adaugă Alina Gorghiu.

În condițiile create de sesizarea Comisiei de la Veneția decătre APCE, Alina Gorghiu solicită cîteva măduri:

  1. Demisia lui Florin Iordache de la conducerea Comisiei comune speciale și desemnarea unei persoane capabile să poarte un dialog cu instituțiile europene și cu magistrații și care să ofere garanții că vicierea procesului legislativ de până acum nu se va mai repeta.
  2. Suspendarea procesului legislativ la propunerea legislativă care se va întoarce în Parlament de la CCR, până la avizul Comisiei de la Veneția, și un procedeu similar pentru celelalte două propuneri în cazul în care Președintele României va solicita reexaminarea lor.
  3. Sesizarea imediată a Comisiei de la Veneția în legătură cu proiectele Codurilor Penal și de Procedură Penală, care se află într-o fază incipientă.
  4. Discutarea Raportului GRECO, prezentat în luna martie în prima ședință a Comisiei comune speciale.
Print Friendly, PDF & Email