Senatorul Ben-Oni Ardelean, în Coreea de Sud: „Este imperativ să creăm Muzeul Revoluției de la Timișoara”

Ben Oni Ardelean in Coreea de SudPrezent în Coreea de Sud, pentru a comemora 35 de ani de la revoluția din 1980 şi pentru a participa la inaugurarea Muzeului Revoluţiei, senatorul PNL Ben-Oni Ardelean a spus că acesta este un exemplu de bune practici, subliniind necesitatea înfiinţării Muzeului Revoluției de la Timișoara.

 

„Timișoara trebuie să joace un rol mai activ în promovarea valorilor democratice”

Prezent în Coreea de Sud, la Gwangju, pentru a comemora 35 de ani de la revoluția din 1980, soldată cu pierderi de vieţi omeneşti, şi, totodată, pentru a participa la inaugurarea Muzeului Revoluţiei, senatorul PNL Ben-Oni Ardelean, secretar al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, a declarat că acest muzeu constituie un exemplu de bune practici şi „un motiv în plus pentru impulsionarea demersurilor de înfiinţare cât mai curând posibil, a unei instituţii similare la Timişoara”.

În discursul său, senatorul Ardelean a subliniat și importanța începerii demersurilor pentru includerea la UNESCO a arhivelor Revoluției din 1989 din Timișoara: „O asemenea iniţiativă ar reprezenta o deplină recunoaştere a oraşului de pe Bega, ca stindard al renaşterii democratice româneşti. Consider că Timișoara trebuie să joace un rol mai activ în promovarea valorilor democratice, a libertății și drepturilor omului” .

De asemenea, Ben-Oni Ardelean a militat pentru promovarea drepturilor omului şi valorilor democratice la nivel global, inclusiv prin rememorarea consecinţelor nefaste ale comunismului.

Aceste întrevederi s-au înscris într-un șir de evenimente desfășurate în cadrul unei vizite în Coreea de Sud, la Seul şi Gwangju, pe care senatorul Ben-Oni Ardelean a făcut-o în perioada 13 – 20 mai. Pe parcursul acesteia, a avut întâlniri cu membri ai Executivului, ai Parlamentului şi ai mediului de afaceri, în timpul cărora au fost examinate oportunităţi de consolidare a relaţiilor bilaterale în diverse domenii de interes reciproc, în special prin prisma intensificării relaţiilor economice şi culturale şi stabilirii de parteneriate academice.

 

Un proiect care va fi asumat integral de Ministerul Culturii

Muzeul Revolutiei Coreea de SudCu câteva zile în urmă, senatorul liberal anunţa, la Timişoara, că realizarea Muzeului Revoluției ar urma să fie asumată integral de Ministerul Culturii, pentru acest proiect fiind disponibilă suma de trei milioane de euro. Acesta mai spunea că este luată în calcul posibilitatea unei colaborări cu Asociația Memorialul Revoluției, din Timişoara.

Proiectul care vizează realizarea, la Timișoara, a unui Muzeu al Revoluției ar avea la dispoziție fonduri în valoare de trei milioane de euro, spunea el. Finanțarea ar putea fi obținută de către Ministerul Culturii, fiind vorba despre un obiectiv de interes național, a mai explicat acesta. Sursa de finanțare ar proveni dintr-o deschidere financiară, rezultat al unor acorduri internaționale și urmare a îndeplinirii, de către beneficiar, a unui anume set de criterii. „Ministerul Culturii beneficiază, pe baza unor agreement-uri internaţionale, de anumite fonduri, gen fondurile norvegiene, fonduri UNESCO, de deschideri financiare pe anumite proiecte foarte precise, care trebuie să îndeplinească anumite criterii. Există o astfel de deschidere”, a informat Ben-Oni Ardelean. Acesta a precizat și că decizia favorabilă finanțării acestui obiectiv a fost luată în ianuarie 2014.
Problema care ar trebui soluționată, însă, în primă instanță, declară el, ar fi identificarea unui teren pe care să se poată construi un imobil sau a unei clădiri care să corespundă exigențelor pe care le impune realizarea unui astfel de obiectiv. Asupra viitorului amplasament trebuie tranșat cu reprezentanții Ministerului Culturii, care va fi instituția ce va asigura cordonarea și implementarea proiectului în sine.

Print Friendly, PDF & Email