Senator USR Nicu Fălcoi: „Tehnologia este pregătită să livreze un sistem de vot sigur”

Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi a moderat conferința internațională intitulată „Provocările administrative și de securitate ale votului electronic”, organizată la București de USR, ca preambul la depunerea proiectului de lege privind votul electronic.

 

Conferința, în cadrul căreia au fost dezbătute modele de implementare efectivă și asigurare a siguranței votului electronic, i-a avut printre participanți pe prof. dr. Robert Krimmer, de la Universitatea Tehnologică din Tallinn, Estonia (via Skype), Rumiana Decheva, președintele Asociației Europene pentru Drepturile Omului, din Bulgaria, Mike Summers, Program Manager pentru votul online, Smartmatic, Onno van Dommelen, vicepreședinte pe Relații Strategice al Scytl, Sorin Pavel, analist sisteme de vot electronic, Laura Jurcuț , şef direcție în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Gabriel Saucă, director general al Autorităţii Electorale Permanente, Ștefania Simion, consilier juridic la Grupul Parlamentar USR Senat, senatorii USR Florina Presadă şi Radu Mihail și pe deputatul USR Tudor Benga.

Conferința și-a propus să aducă în discuție și să analizeze diverse modele de implementare și asigurare a siguranței votului electronic care sunt deja funcționale în alte țări. Dezbaterea a fost un preambul la  depunerea proiectului de lege privind votul electronic, proiect elaborat în cadrul departamentului de reformă electorală al USR de o echipă condusă de senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi.

“Cred cu tărie că succesul unui sistem de vot este legat esențial de încrederea pe care cetățenii o au în acel sistem de vot. Iar ca să putem avea succes în implementarea reală a votului electronic trebuie să avem o discuție serioasă în societate despre siguranța sistemelor de vot electronic. Neîncrederea vine de cele mai multe ori din lipsa de cunoaștere a sistemelor actuale de vot electronic. Ceea ce ne dorim noi, inițiatorii acestui proiect, este să convingem societatea românească că tehnologia este pregătită să livreze un sistem de vot sigur”, declară Nicu Fălcoi.

Potrivit rezultatelor unui sondaj comandat recent de USR, la întrebarea „Dacă la următoarele alegeri din România s-ar introduce votul electronic la distanță, dumneavoastră ați merge la vot?”, 71% din respondenți au afirmat că DA, ar participa la vot. De asemenea, la întrebarea „Sunteți de acord cu introducerea votului electronic la distanță în România?”, 57,1% din respondenți au declarat că își doresc introducerea unui sistem de vot electronic la distanță.

Senatorul Nicu Fălcoi mai spune că prin proiectul de lege privind votul electronic la distanță USR îşi propune să vină cu soluții concrete pentru o problemă reală cu care se confruntă România: scăderea constantă în ultimele decenii a prezenței la vot, la toate tipurile de alegeri. „Drept urmare, creșterea prezenței la vot, inclusiv facilitarea participării la vot a românilor stabiliți în diaspora, a celor care își desfășoară activitatea în zone și condiții greu accesibile (este cazul celor care lucrează pe platforme marine, ca să vă ofer un exemplu), de unde deplasarea până la o secție de votare este dificilă sau chiar imposibilă ori a persoanelor cu dizabilități (cum e cazul nevăzătorilor sau al persoanelor cu probleme locomotorii grave) sunt unele dintre cele mai importante obiective pe care ni le propunem”, mai spune senatorul Nicu Fălcoi.

Print Friendly, PDF & Email