Senator USR Nicu Fălcoi: „Sunt doar șase generali care îndeplinesc condițiile pentru a fi numiți șef al Statului Major al Apărării”

Convoarea în 28 decembrie a CSAT, în vederea numirii unui nou Șef al Statului Major al Apărării, este ceva perfect normal și chiar de dorit, spune senatorul USR Nicu Fălcoi.

 

Convocarea azi a unei ședințe CSAT în vederea numirii unui nou Șef al Statului Major al Apărării este ceva perfect normal și chiar de dorit, adaugă el. „Nu vreau să comentez acum performanțele generalului Ciucă la conducerea Armatei Române, dar schimbarea lui la terminarea mandatului de patru ani, în locul unei prelungiri a acestuia, este ceva cât se poate de normal și, după părerea mea, în respectul Armatei române. Orice prelungire a mandatului unui general pe această funcție trebuie acceptată doar în situații excepționale. Și acum nu este cazul”, apreciază Nicu Fălcoi, senator UST de Timiș și fost militar de carieră.

Potrivit acestuia, conform reglementărilor în vigoare, sunt doar șase generali care îndeplinesc condițiile legale pentru a fi numiți pe funcție: „Tonea, Scarlat, Anastasof, Mîrșu, Pană și Uifăleanu. Este o mică problemă cu Tone și Mîrșu, primul născut în 1961 și celălalt în 1962, care nu ar putea duce la capăt un mandat întreg de patru ani. Cu toate acestea, oricare dintre ei poate fi numit pe funcție, iar dacă s-ar respecta și cutuma rotației, Mîrșu ar fi cel mai îndreptățit, întrucât, la rând, este Marina.”

Decizia, mai spune el, ar trebui luată după o discuție foarte serioasă purtată între ministrul Apărării, președinte și câte un reprezentant al tuturor partidelor parlamentare, discuție care să se încheie cu un acord unanim: „Asta ar face ca nimeni din spectrul politic să nu potă acuza decizia de influențe politice nepotrivite.”

Senatorul USR Nicu Fălcoi subliniază că numirea noului șef de Stat Major este o decizie care îi privește pe toți actorii politici, motiv pentru care toți ar trebui să aibă un cuvânt de spus.

În privința schimbării ministrului Mihai Fifor cu Gabriel Leș, „care ne-a dovedit cu prisosință cât de nepotrivit este pentru acest minister (și nu numai), este una dintre cele mai proaste mișcări de la ultima remaniere”. Nicu Fălcoi mai spune că nici unul, nici celălalt, nu au niciun fel de viziune asupra a ceea ce înseamnă Armata României și ce ar trebui să devină ea: „Ei au avut doar o listă de cumpărături, listă pe care, din păcate pentru România și Armata ei, au făcut-o persoane care nu au gândit dincolo de aceste cumpărături.”

Print Friendly, PDF & Email