Senator USR Nicu Fălcoi: „Sper că susținerea NATO va determina Puterea de la București să își revizuiască abordarea unor priorități strategice”

După reuniunea NATO la nivel înalt de la Bruxelles, Alianța a înregistrat un progres notabil în dezvoltarea unei apărări coezive, solidare și credibile pentru toți aliații, afirmă senatorul USR Nicu Fălcoi. Care atrage atenţia că politica haotică din România, în domeniul investițiilor, în special în infrastructura strategică, vulnerabilitățile interne, corupția la nivel înalt și derapajele confirmate privind statul de drept sub guvernarea PSD-ALDE ridică nişte probleme.

 

„Efortul NATO din ultimii ani trebuie apreciat prin prisma deciziilor luate ieri în domenii strategice importante pentru viitorul nostru mai sigur. Aceasta este dovada că, în ciuda unor diferențe de perspectivă, dialogul transatlantic și cooperarea NATO-UE rămân motorul deciziilor din spațiul euro-atlantic”, declară Nicu Fălcoi, senator USR de Timiş

La nivel politic, mai spune el, NATO a demonstrat că are voința politică necesară să implementeze abordarea cuprinzătoare, de apărare și de echilibru din regiunea Mării Negre: „Pentru prima dată, NATO a decis să definească războiul hibrid ca potențial subiect de decizie pentru aplicarea Articolului 5 privind apărarea colectivă. Din acest moment, toți aliații vor putea beneficia de sprijinul NATO și, în același timp, s-au angajat să contribuie la efortul colectiv de combatere a unei eventuale agresiuni de natură hibridă.”

Senatorul Nicu Fălcoi transmite că apreciază şi rezultatul privind angajamentele aliaților de a crește progresiv cheltuielile și bugetele pentru apărare, pe care îl consideră extrem de încurajator. „Pentru prima dată, în cadrul NATO se constată o stopare a declinului fondurilor alocate pentru Apărare, iar în perspectivă, bugetul însumat al aliaților va cunoaște o creștere de peste 250 de miliarde de dolari, până în 2024. România, prin acordul politic multianual pentru apărare de minim 2% din PIB, și-a câștigat un loc apreciat de toți aliații”, mai spune Nicu Fălcoi.

Şi, de asemenea, apreciază angajamentul NATO pentru susținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, pentru parcursul lor în dezvoltarea cooperării cu aliații, precum și apelul făcut către Federația Rusă de retragere rapidă a trupelor sale din aceste țări.

Nicu Fălcoi salută Inițiativa NATO pentru Operaționalizare (NATO Readiness Initiative), anunțată în Declarația finală de ieri, și susține obiectivele de asigurare a contribuțiilor naționale pentru Planul 30-30-30-30 (30 de vase de luptă, 30 de batalioane și 30 de escadrile aeriene gata de acțiune în 30 de zile), plan care vizează o contribuție suplimentară ce va susține forțele NATO în diferite misiuni.

Un capitol aparte evidențiat cu ocazia reuniunii Alianţei, subliniază el, l-au reprezentat progresele înregistrate în asigurarea securității Regiunii Mării Negre: „NATO a finalizat evaluarea strategică pentru regiunea noastră, a aprobat o strategie aeriană cuprinzătoare și s-a asigurat că activitatea de instruire și exercițiile militare vor continua ca parte a planului de descurajare. În același context încurajator se înscrie și aprecierea reliefată în Declarația finală privind propunerea României de a găzdui un comandament pentru componenta terestră la nivel de corp de armată.” Acest angajament al României, explică senatorul USR, va asigura o mai bună coordonare a apărării colective pentru ţara noastră și aliații din regiune, dar ne și obligă să accelerăm eforturile pe plan național, pentru modernizarea Armatei și a infrastructurii și pentru elaborarea unei strategii naționale pentru reziliență.

Nicu Fălcoi atrage, însă, atenţia că politica haotică în domeniul investițiilor, în special în infrastructura strategică, vulnerabilitățile interne, corupția la nivel înalt și derapajele confirmate privind statul de drept sub guvernarea PSD-ALDE nu oferă premisele cele mai bune pentru a implementa eficient, rapid și fără costuri suplimentare un asemenea angajament. „Îmi exprim și pe această cale speranța că susținerea aliată pentru acest proiect va determina actuala Putere de la București să își revizuiască rapid abordarea unor priorități de natură strategică și să revină la practicile de bună guvernare promovate pe plan european”, declară Nicu Fălcoi.

USR, mai spune acesta, va susține în plan legislativ și la nivel public implementarea acestor obiective ale NATO și implicit ale României, va promova relația transatlantică și asigurarea unei complementarități NATO-UE în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

Libertatea, prosperitatea și securitatea noastră nu pot avea alte surse de realizare în afara unei relații transatlantice bazate pe valori și a unui parteneriat strategic NATO-UE pentru viitor”, conchide senatorul USR.

Print Friendly, PDF & Email