Senator USR Nicu Fălcoi: „Debirocratizarea, simplificarea cât mai mult a relației dintre stat și cetățean nu sunt mofturi”

Senatorul USR Nicu Fălcoi a iniţiat un proiect de lege care are menirea de a simplifica accesul la informațiile pe care autoritățile și instituțiile publice le dețin în legătură cu persoanele fizice.

 

Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi a depus proiectul de Lege privind obligația autorităților și a instituțiilor publice de a furniza informațiile pe care le dețin în legătură cu persoana fizică care le solicită.

Propunerea legislativă depusă ieri în Parlament prevede că autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să furnizeze toate informațiile pe care le dețin în legătură cu persoana care le solicită, fie pe loc, dacă acest lucru este posibil, fie în scris, cu respectarea unor termene (de 10 sau 30 de zile, după caz, în funcție de complexitatea și volumul informațiilor solicitate). Proiectul de lege va contribui astfel nu numai la debirocratizare, ci și la responsabilizarea instituțiilor publice față de  cetățean și la o echilibrare a raportului dintre administrația publică și acesta, prin stabilirea unui cadru legal care să permită oricărei persoane fizice să primească informațiile cu caracter personal pe care le solicită de la instituțiile publice.

Debirocratizarea, simplificarea cât mai mult posibil a relației dintre stat și cetățean nu sunt simple mofturi, ci nevoi reale, de care ne-am lovit cu toții, inclusiv acum, recent, pe durata pandemiei, când am fost obligați să găsim soluții de distanțare socială. Numai că, din cauza inerției acelora care s-au tot perindat până acum la putere, despre toate acestea mai mult s-a vorbit decât s-a făcut ceva la modul concret. Unele dintre obiectivele principale ale USR, înscrise și în programul nostru de guvernare, sunt debirocratizarea și digitalizarea administrației publice. Iar acest proiect de lege pe care l-am inițiat și pe care l-am depus azi răspunde tocmai acestor  obiective importante pentru noi și reprezintă  un pas important în această direcție”, declară senatorul USR Nicu Fălcoi.

Nicu Fălcoi mai spune că în legislația actuală nu există o lege-cadru care să oblige instituțiile publice care interacționează cu cetățenii să pună la dispoziție toate datele pe care le dețin despre aceștia, la cerere, într-un anumit termen.

„Practic, după intrarea în vigoare a legii, nu va mai fi nevoie să mergem de mai multe ori la aceeași instituție, ca să obținem niște informații pe care aceasta le deține și pe care poate lesne să le pună laolaltă. Cetățeanul va fi astfel scutit de timp pierdut și de drumuri în plus. Exemplele ce vizează astfel de informații de interes personal sunt numeroase: de la istoricul locurilor de muncă pe care ITM oricum le deține, la evidența tuturor vehiculelor proprietate personală care sunt  înregistrate la RAR ori a imobilelor deținute în țară care figurează în evidențele  ANCPI. Fiecare dintre aceste instituții va avea obligația să întocmească lista completă a datelor și informațiilor care figurează în arhiva proprie și să le pună la dispoziția persoanei care le solicită” , explică inițiatorul proiectului, senatorul Nicu Fălcoi.

Print Friendly, PDF & Email