Senator USR Nicu Fălcoi: „Armata nu merită să fie târâtă în acest război politic”

După ce azi președintele Klaus Iohannis a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, ca urmare a lipsei unei propuneri de numire, premierul Viorica Dăncilă invocă un conflict juridic de natură constituţională. ”Normal era ca ministrul Apărării Naționale să se consulte, dacă nu cu toate forțele politice, cel puțin cu Președintele, înainte de a face o propunere pentru funcția de Șef al Statului Major al Apărării”, spune senatorul USR Nicu Fălcoi.

 

Blocajul din CSAT își arată efectele, ambele părți nu sunt dispuse să se consulte în acest for decizional și, astfel, deciziile Guvernului și ale Președinției par să fie mai mult lovituri surpriză aplicate părții adverese decât exprimarea unor poziții”, declară, după ședința CSAT de azi, Nicu Fălcoi, senator USR de Timiș și fost militar de carieră.

Acesta reamintește că art. 39 alin(5) din L346/2006, prevede că șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. Și că în funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale Armatei.

La o interpretare ad litteram a legii (ceea ce se pare că a ales să facă președintele), rezultă că dintre cei șase generali pe care-i nominalizasem anterior rămân doar patru: Tonea, Mîrșu, Pană și Uifăleanu. Scarlat și Anastasof, deși au fost șefi de categorii de forțe armate și au trei stele, nemaifiind pe funcție, au fost excluși de președinte”, mai spune Nicu Fălcoi.

Acesta opinează că președintele Klaus Iohannis a greșit atunci când nu a adus foarte clar argumentele legale pentru refuzul său: „Prin asta, nu a făcut altceva decât să dea apă la moară celor ce văd o conspirație mondială în tot și-n toate. Nu, nu este nici o situație deosebită care să necesite prelungirea mandatului generalului Ciucă și, în mod normal, acesta trebuia înlocuit.”

Senatorul USR mai spune că ceea ce trebuia dezbătut era numele celui care urma să fie numit în funcție: „O discuție anterioară ar fi scos acest subiect din zona politicianistă în care a fost aruncat acum. Pentru decretul de prelungire a mandatului este cât se poate de clar că președintele nu avea nevoie de acordul nimănui și că, în situația în care vor ajunge la o înțelegere, generalul Ciucă poate fi schimbat oricând, situația lui fiind provizorie.”

Acum, susține Nicu Fălcoi, ministrul Apărării și Președintele trebuie să se așeze la masă și să discute până ajung să fie de acord unul cu altul. Rezolvarea rapidă a unei numiri oficiale, mai spune el, ar evita două efecte negative majore în 2019: blocarea luării unor decizii majore pe termen mediu lung la nivel Statului Major al Armatei „câtă vreme va fi desemnat un locțiitor provizoriu care nu va avea mandat” și al doilea îl reprezintă avizele șefului Statului Major pentru procedurile privind programele și achiziițiil, care ar trebui date de un general confirmat pe funcție și nu de un locțiitor.

„Armata nu merită să fie târâtă în acest război politic”, atrage atenția senatorul USR.

Mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării a fost prelungit cu un an, potrivit anunţului de pe site-ul Preşedinţiei, după ședința CSAT de azi. Decizia vine ca urmare a lipsei „unei propuneri de numire”.

Premierul Viorica Dăncilă susține că decretul pentru prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

 

Print Friendly, PDF & Email