Senator USR, către parlamentarii Puterii: „Slujind orbește interesele domnului Dragnea, faceți un rău imens României”

Senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi le atrage atenţia parlamentarilor PSD-ALDE şi UDMR că demersul intempestiv de a modifica, „pe repede înainte”, legile Justiției și cele două Coduri este unul foarte periculos. Și le cere să dovedească „măcar acum, în al 13-lea ceas”, că nu sunt doar o masă amorfă de executanți ai unor ordine bezmetice.

 

Senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi ne-a trimis la redacţie o declaraţie politică numită Apel la conștiință, pe care îşi propusese să o susțină în cadrul sesiunii săptămânale de declarații politice, marți, 19 decembrie. „Din păcate, preocupați exclusiv de desfășurarea pe repede înainte a procesului de schilodire a legilor Justiției și a celor două Coduri (Codul penal și Codul de procedură penală), reprezentanții majorității politice PSD-ALDE nu au aprobat pentru săptămâna aceasta nici organizarea sesiunii săptămânale de Întrebări și interpelări adresate membrilor Guvernului, și nici a celei de Declarații politice, deși suntem în sesiune ordinară și ambele ar fi trebuit să se regăsească pe agenda de lucru a Senatului”, spune Nicu Fălcoi.

Redăm mai jos această declaraţie politică:

„Eu vin din Timișoara, orașul în care, acum 28 de ani, a început Revoluția anti-comunistă din Decembrie 1989. Spun «a început», pentru că, din păcate, după cum putem constata zilele acestea, Revoluția anti-comunistă începută atunci, la Timișoara, nu s-a încheiat încă.

Atunci, sfidând moartea multor oameni nevinovați și dorința românilor de libertate, a fost înlăturat regimul lui Ceaușescu și s-a instalat la putere un alt regim, la fel de toxic: regimul Iliescu – activistul școlit în laboratoarele Moscovei. Cu umbrele și rămășițele acestui regim constat, cu tristețe, că ne luptăm și astăzi. Atunci, niște indivizi fără scrupule din eșalonul doi al fostului regim comunist au acaparat puterea. Ei au fost cei care s-au opus din răsputeri adoptării Proclamației de la Timișoara și Punctului 8 al acesteia. Tot ei (deși zilele astea au făcut o mare demonstrație de ipocrizie!) l-au alungat pe regele Mihai la prima sa încercare de după Revoluție de a revedea România. Și tot ei sunt aceia care au pus acum din greu umărul la greu la amputarea legilor Justiției.

Se aude și la dumneavoastră, domnule Nicolicea?!

Domnilor colegi din PSD și ALDE, demersul acesta intempestiv de a modifica, pe repede înainte, legile Justiției și cele două Coduri este unul foarte periculos. Îmi fac datoria de conștiință să vă atenționez, în mod public, că slujind orbește interesele domnului Dragnea faceți un rău imens României. Și vă cer un lucru: să dovediți măcar acum, în al 13-lea ceas, că nu sunteți doar o masă amorfă de executanți ai unor ordine bezmetice. Dovediți-ne că nu sunteți o simplă masă de manevră, lipsită de conștiință proprie, aflată la discreția unui individ beat de putere și care vrea să erdoganizeze România.

Poate că nu înțelegeți pe de-a întregul miza uriașă a acestui joc iresponsabil. Ori poate că indivizi la fel de lipsiți de scrupule ca aceia care s-au cocoțat la putere călcând peste morții Timișoarei – cărora nici până azi nu li s-a făcut dreptate! – v-au prins în hora lor murdară și încearcă să repună Justiția sub control politic, să pună pumnul în gura Opoziției și să ucidă democrația.

Poate că nu vă mai amintiți, domnilor colegi, de anii 2000. Și nici de anul 2002, atunci când, în vremea ministeriatului la Justiție al Rodicăi Stănoiu (da, fosta sursă «Sanda», informatoarea Securității), un procuror și-a pus capăt zilelor. La astfel de situații vreți să ne întoarcem, domnilor colegi? Vreți să fiți groparii reformelor făcute de Justiția din România în ultimii 10 ani? Vreți să intrați în istorie ca artizani și giranți ai instalării în România a unui sistem mafiot?

O Justiție independentă de controlul politic este esențială pentru orice stat de drept. În absența ei, democrația moare. Se stinge treptat, încetul cu încetul. Și, privind lucrurile din perspectivă istorică, va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să mai facem cale întoarsă. Iar credibilitatea noastră ca stat în ochii partenerilor noștri strategici va fi complet nimicită.

Mă îndoiesc profund că în cazul domnilor Iliescu sau Dragnea putem face apel la conștiință. Dar, într-un gest izvorât din conștiința datoriei pe care o am față de Timișoara, orașul în care a început în Decembrie 1989 Revoluția și față de timișorenii și timișenii pe care îi reprezint în Parlamentul României, fac apel la dumneavoastră și la conștiința dumneavoastră, domnilor colegi! A acelora dintre dumneavoastră pe care nu vă mână din urmă nici umbrele trecutului (ca în cazul domnului Iliescu) și nici probleme penale (ca în cazul domnului Dragnea). Dincolo de disciplina de partid, dincolo de ceea ce vă dictează domnul Dragnea să faceți, în fața unor decizii atât de importante cum sunt cele de care depinde viitorul României ca stat democratic, lăsați-vă asistați doar de propria conștiință. Dovediți-ne că nu sunteți doar niște mașinării programate să voteze.

Corupția, o dată legalizată, o dată devenită fapt banal și acceptată în mod tacit în viețile noastre, va sufoca statul de drept și democrația și va sfârși prin a ne ucide, într-o formă sau alta, pe noi sau pe copiii noștri. Și avem, din păcate, în istoria noastră recentă, astfel de exemple regretabile… Cum veți mai putea privi drept în ochii celor care v-au votat, dacă, într-un gest de oarbă obediență, veți da undă verde unor modificări care vor azvârli România cu cel puțin 10 ani în trecut?

Dovediți-ne că aveți conștiință, domnilor colegi de la PSD și ALDE și domnilor colegi care, dintr-un motiv sau altul, v-ați negociat tot soiul de avantaje vremelnice în schimbul susținerii la vot a acestor modificări dezastruoase pentru Justiția din România.

Puterea pe care în acest moment vă iluzionați că o dețineți este trecătoare. Iar atunci când veți realiza, la fel ca noi, că Împăratul pe care îl aveți în frunte e gol, veți rămâne singuri cu ceea ce sunteți în realitate: niște oameni înzestrați cu conștiință și cu dreptul la propriile convingeri sau niște biete mașinării constrânse să voteze așa cum bate vântul puterii pe la Kiseleff. Și, nu în ultimul rând, din respect pentru Timișoara și pentru cei care au murit nevinovați în Decembrie 1989, vă cer, domnilor colegi, să ne dovediți că aveți conștiință!”.

Print Friendly, PDF & Email