Senator USR Adrian Wiener: “România nu are registru de cancer”

Senatorul USR de Arad Adrian Wiener, medic la Spitalul de Urgenţă din Arad, a fost, la sfârşitul acestei săptămâni, invitatutul Cafenelei Civice “Salvați”, organizată la Timişoara. Acesta le-a vorbit celor prezenţi despre limitele evidente ale sistemului de sănătate românesc.

 

Senatorul USR Adrian Wiener, medic al Spitalul de Urgenţă din Arad, atrage atenţia că, în topul European Health Consumer Index, România se află pe ultimul loc din cele 35 de țări europene analizate (cele 28 din UE și alte non-UE, precum Albania, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Elveția, Norvegia și Islanda). “România nu are registru de cancer, nu desfășoară programe de screening acolo unde se recomandă (spre exemplu, în cancerul de col uterin, sân sau colon). Așadar, rezultatul e că avem cea mai mică supraviețuire a pacienților de cancer din UE”, atrage atenţia Adrian Wiener. Acesta mai spune că realitatea e la fel de alarmantă și în cazul medicinei cardio-vasculare: doar circa o treime dintre ronmân își măsoară anual tensiunea arterială sau colesterolul plasmatic.

USR Timiş anunţă că, în 23 martie, a iniţiat o propunere legislativă privind limitarea conținutului de acizi grași trans-nesaturați în produsele alimentare destinate consumului uman. “Rolul lor în creșterea incidenței afecțiunilor cardio-vasculare e dovedit de studii știintifice, iar o astfel de lege ar un pas important în scăderea numărului acestor afecțiuni: ar salva un minimum de 2000 de vieți anual”, mai spune Adrian Wiener.

De asemenea, anunţă acesta, la grupul parlamentar al USR va fi organizată o dezbatere publică pe propunerea legislativă referitoare la vaccinare. “Ne aflăm în mijlocul unei epidemii de rujeolă, care din păcate a dus la pierderea unor vieți ce ar fi putut fi salvate. Suntem conștienti de sensibilitatea subiectului, dar impactul pozitiv al vaccinării este incontestabil. Deci, din punctul nostru de vedere, esența legii vaccinării este reprezentată de efectul care vrem să-l creăm: creșterea ratei de vaccinare astfel încât populația, și mai ales copiii, să fie în siguranță”, declară senatorul USR.

Print Friendly, PDF & Email