Senator PNL de Timiş Alina Gorghiu: „PNL nu votează propunerea legislativă de modificare a Legii privind statutul magistraţilor”

Alina Gorghiu a anunţat azi în plenul Senatului, la dezbaterile generale pe propunerea legislativă privind statutul magistraţilor, că PNL nu votează propunerea legislativă de modificare a Legii 303, nici în forma venită de la Camera Deputaţilor, nici într-o formă tangenţial modificată, cum anticipa că se va întâmpla în Senat.

 

„Pentru că nu este, clar, acum momentul pentru o astfel de lege şi pentru că, din păcate, nimeni nu mai are încredere în bunele intenţii ale majorităţii parlamentare care vrea să finalizeze acest demers,  nici noi, nici cetăţenii, nici magistraţii, nici instituţiile europene şi, din păcate, nici partenerii strategici”, declară senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Aceasta atrage atenţia că România nu-şi permite un proces legislativ care, pe de o parte, să fie subordonat „obsesiilor lui Liviu Dragnea” şi, pe de altă parte, să ducă la disperare întreaga societate şi, în special, pe magistraţi. „Dumneavoastră, cei care susţineţi guvernarea PSD-ALDE, dumneavoastră, celor care susţineţi modificarea acestei legi, vă lipseşte legitimitatea politică pentru a face astfel de intervenţii asupra Justiţiei. Îmi pare rău, dar decredibilizaţi orice proiect legat de sistemul judiciar, pentru că sunteţi priviţi ca oameni care au această obsesie legată de Justiţie şi oameni care au un interes personal atunci când fac demersuri legislative”, a mai spus azi, Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, România începe să obosească, pentru că „de un an de zile coeziunea socială şi stabilitatea politică sunt erodate, sunt măcinate de obsesiile politice ale liderului PSD”.

Alina Gorghiu a cerut, de la tribuna Senatului, să reînceapă dialogul cu cetăţenii, cu societatea civilă, cu magistraţii, cu Opoziţia, „nu aşa cum s-a întâmplat în Camera Deputaţilor”: „Le cer colegilor din majoritate să accepte dialogul şi dezbaterea, pentru că cel puţin noi, din PNL, vrem să explicăm tuturor românilor de ce această lege nu e o lege bună şi nu o votăm astăzi. De asemenea, este obligaţia PSD să explice de ce această lege este bună, în ciuda tuturor contestărilor şi criticilor.”

Alina Gorghiu a menţionat că nu înţelege de ce propunerile legislative privind Justiţia trebuie adoptate până la Crăciun şi a adus în acest sens patru argumente: „E vorba, în primul rând, de acele prevederi care afectează independenţa Justiţiei, dar şi de chestiuni punctuale, precum eliminarea preşedintelui României din procedura de numire a unor magistraţi, de integritatea magistraţilor şamd. În al doilea rând, trebuie să ştim cu toţii că modificarea regulilor în timpul jocului este anti-democratică. Să modifici la Camera Deputaţilor Regulamentul peste noapte e profund abuziv. La fel, urmărirea de proceduri speciale sau în ritm de urgenţă sau legiferarea în puterea nopţii, preferinţa mai veche a PSD, înseamnă tot abuzuri, în opinia noastră. Un al treilea argument: lipsa de orizont. Da, lipsesc studiile de impact, lipsesc simulările. Cel de-al patrulea argument pentru care PNL astăzi nu va vota propunerea legislativă este unul de ordin politic, dar mi se pare fabulos de important.”

Print Friendly, PDF & Email