Senator PNL Alina Gorghiu: „Avem un succes de etapă în Parlament privind «brățările electronice» pentru agresorii din cazurile cu violență domestică”

Sursă foto: Facebook / Alina Gorghiu

Senatoarea PNL Alina Gorghiu spune că România este la un pas de a avea o lege care poate aduce o revoluție în sistemul de protecție al victimelor violenței domestice.

 

Alina Gorghiu anunţă spune că, după votul de azi din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, rămâne doar votul în plenul Camerei pentru a avea o lege care poate aduce o revoluție în sistemul de protecție al victimelor violenței domestice.

Nimeni nu merită o viață trăită în teamă, nicio familie nu trebuie să devină teatru de război. Cu atât mai mult cu cât, în cazurile de violență domestică, există ordin de protecție emis. Este și motivul pentru care, astăzi, mulțumesc deputaților juriști pentru raportul favorabil la inițiativa care reglementează folosirea «brățărilor electronice» pentru aceia care vor să-și impună propria lege în familie cu pumnii sau cu răni cauzatoare de moarte”, declară senatoarea PNL de Timiş Alina Gorghiu.

Potrivit acestei legi, brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică. Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o astfel de brăţară care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. La rândul ei, victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi și alerta.

Monitorizarea cu ajutorul brățărilor electronice a celor vinovaţi de acte de violență domestică a fost un subiect fierbinte mai bine de zece ani, fără însă a avea o finalitate. Proiectul a fost iniţiat de Alina Gorghiu împreună cu Florin Cîţu şi Marcel Vela.

Print Friendly, PDF & Email