După montarea de semafoare la aproape fiecare trecere de pietoni din zona centrală, Primăria Timişoara a promis că va lua măsuri pentru sincronizarea lor, în aşa fel încât să se poate circula, după model vienez, de la un capăt la celălalt al oraşului. Adică, fără prea multe opriri.
20 de zile de analize în teren
Montarea de semafoare în plus, la sfârşitul anului trecut, în zona centrală a Timişoarei, în condiţiile în care se vorba deja despre o semaforizare excesivă a oraşului, a fost însoţită de asigurări cu privire la sincronizarea acestor semafoare, în aşa fel încât să nu se mai aştepte în coloană, şi să se circule fluent de la un capăt la celălalt al oraşului.
Primăria Timişoara a atribuit recent unei firme din Bucureşti un contract de 132.000 de lei, plus TVA, pentru „Optimizarea planurilor de semaforizare în municipiul Timişoara, pe baza măsurătorilor realizate prion planul de mobilitate”.
Firma a primit un grafic de lucru etapizat, fiindu-i alocate 20 de zile pentru realizarea analizelor de teren, 20 de zile pentru realizarea modelului de trafic şi a simulărilor pentru variantele selectate, cinci zile pentru finalizarea documentaţiei, cinci zile pentru instruirea personalului pentru utilizarea aplicaţiilor software necesare şi 60 de zile pentru asigurarea consultanţei, după punerea în funcţiune a sistemului de management adaptiv al traficului. În total contractul se întinde pe 110 zile, ceea ce înseamnă că, teoretic, din toamnă cel târziu, la Timişoara ar trebui să se circule ca la Viena.
„Se presupune că va fi ca în Elveţia, că traficul se va desfăşura şi sistemul va funcţiona cu o precizie de ceas elveţian. Dacă nu, va fi un dezastru”, este de părere consilierul local PNL Simion Moşiu.
Controverse legate de semaforizare
În 2011, o delegaţie de specialişti englezi din Comisia de Circulaţie a oraşului Nottingham venea într-o vizită de lucru la Timişoara şi, în urma observaţiilor pe plan local, ajungea la concluzia că Timişoara este un oraş semaforizat excesiv, semafoarele fiind extrem de prost coordonate. În plus, spunea, pe lângă faptul că semafoarele din intersecţiile oraşului sunt prea multe, nu sunt reglate, şi de aceea nu sunt bine sincronizate şi creează blocaje şi aglomeraţie.
“Soluţia cea mai simplă si cea uşor aplicabilă în Timişoara ar fi schimbarea duratei semafoarelor în foarte multe intersecţii din oraş. Asta ar trebui să fie prioritară”, declara, atunci, Matthew Tucker, expert în traficul din Nottingham.
La vremea respectivă, Direcţia de Dezvoltare a Primăriei avusese o reacţie ciudată, afirmând că britanicii nu ar trebui să dea lecţii, pentru că… se pricep la traficul din Anglia, nu la cel din România.
La patru ani distanţă de acel moment, în cadrul proiectului de Trafic Managament, în Timişoara s-au montat camere de luat vederi şi semafoare, în scopul… fluidizării traficului. Unii consilieri locali susţin punctul de vedere al experţilor în trafic din Nottingham şi spun că Timişoara a devenit unul dintre cele mai semaforizate oraşe mari din România. În urmă cu doi ani, o parte din aleşii locali au solicitat analizarea oportunităţii montării de sensuri giratorii în loc de semafoare în Timişoara. Potrivit acestor consilieri, scăderea numărului de semafoare ar decongestiona intersecţiile mici din oraş.
Ultimele comentarii