Şedinţe de kinetoterapie și terapie fizică pentru pacienţii Covid-19, al Spitalul „Victor Babeș” Timişoara

La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeș” din Timişoara au fost inițiate programe complexe de recuperare pulmonară post Covid-19.

 

Este important pentru cei care au trecut prin boală și au avut o afectare pulmonară severă să urmeze un program de recuperare, pentru că, în cazul lor, modelul respirator se schimbă. Mulți dintre ei «uită» pur și simplu cum trebuie să respire. Nu pot să urce scări, obosesc după câțiva pași, practic nu mai pot desfășura aceleași activități ca până acum”, declară dr. Alexandru Crișan, kinetoterapeut Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara. Potrivit acestuia, programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie.

Kinetoterapia și terapia fizică se folosesc însă și în reabilitarea pacientului după o accidentare, o intervenție chirurgicală sau o afecțiune invalidantă, explică medicul Alexandru Crişan. Terapia fizică permite, de asemenea, pacienților să evite uneori intervenția chirurgicală, dar contribuie și la păstrarea independenței și abilității de mișcare. Unul dintre cele mai importante beneficii ale Terapiei fizice este că pacienţii ajung să-și gestioneze cu mai multă ușurință durerea și afecțiunile cronice.

În fiecare an, pe 8 septembrie e sărbătorită Ziua Mondială pentru Terapie Fizică – Kinetoterapie. Tema din acest an este dedicată reabilitării pacienţilor după trecerea prin Covid-19.

Print Friendly, PDF & Email