Secția de Mari Arși de la Timişoara, inaugurată în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea

Foto: Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătații, Sorina Pintea, a participat astăzi la deschiderea Secției de Mari Arși din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara.

 

Este o zi istorică pe care pacienții şi medicii o meritau. Mulțumesc celor care au deblocat aceste proiecte. Începând de mâine (joi, 10 octombrie – n.r.) vom putea trata pacienți aici. Avem personalul necesar, pregătit în centre de specialitate din străinătate. Am aprobat două linii de gardă şi două posturi noi pentru medici rezidenți de chirurgie plastică pentru această secție. Pot spune fără să greșesc că sunt primele paturi de mari arși care corespund tuturor standardelor impuse de tratamentul marelui ars. Săptămâna viitoare vom da drumul şi Secției de la Iași”, a declarat Sorina Pintea.

Foto: Ministerul Sănătăţii

Secția de Mari Arși de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara va funcționa pentru o perioadă de timp în Casa Austria. Sorina Pintea a anunţat că, din 2023, marii arși vor fi tratați în centrul care va fi construit si unde va fi mutat totul după finalizarea construcţiei. „Construcția celor patru Centre de Mari Arşi este un proiect al Guvernului României cu finanțare de la Banca Mondială. Şi cu aceste noi centre care au fost blocate din cauze birocratice am reuşit să fim astăzi în faza de proiectare tehnică și, conform previziunilor consultanţilor, în trimestrul III al anului 2020 va începe construcția lor”, a mai spus Sorina Pintea.

Foto: Ministerul Sănătăţii

De la jumătatea anului 2018 au fost realizate mai multe licitații în vederea dotării cu echipamente a centrelor ce asigură sau vor asigura tratamentul pacienților cu arsuri severe.

După inaugurarea Secţiei de Mari Arşi de la Timişoara, Sorina Pintea a vizitat doi pacienţi pentru care a purtat nenumărate discuţii cu spitale din străinătate, dar care au fost refuzaţi, singurii dispuşi să îi preia fiind medicii de la Casa Austria din Timişoara. „Am vizitat un băiat de 19 ani, electrocutat, pe care un centru din Belgia nu a dorit să-l primească pentru că era foarte grav. L-au primit cei din Timişoara. Acum, David vorbeşte, va fi foarte bine, pentru că cei de aici au avut curaj. Cred că a meritat toată această zbatere a mea, a celor din Ministerul Sănătăţii (…) care au înţeles de ce este nevoie de aceste centre şi de ce aceste proiecte nu trebuie să rămână blocate în continuare. Acum, la Timişoara avem cinci paturi de mari arşi funcţionale”, a spus Sorina Pintea, citată de Agerpres.

La Spitalul Județean din Timișoara, secția inaugurată astăzi a fost dotată cu 34 tipuri de echipamente (începând de la paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, modele de infuzie/perfuzie) în valoare de 1,86 milioane de euro. Secția are cinci paturi, toate fiind operaționale. Pentru două dintre ele, Consiliul Județean Timiş va asigura recepția în următoarea perioadă, mai anunţă ministrul Sănătăţii. Pentru cei cinci pacienţi care vor fi trataţi aici, centrul are medici de gardă, specialişti ATI-şti şi de chirurgie plastică care îi deservesc doar pe aceştia.

Print Friendly, PDF & Email