Sechestru parţial impus de DNA în dosarul „Aeroportul”

DNA siglaProcurorii DNA Timişoara au pus sechestru asigurător pe cote din averile a trei lideri PDL Timiş, suspecţi în dosarul „Aeroportul”, anunţă Agerpres, sursă citată de Hotnews.

 

Procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamaş Schiffbeck, spune că sechestrul s-a pus pe părţi din averea lor, până la acoperirea valorii prejudiciului creat. Potrivit rechizitoriului, aceştia ar fi creat Aeroportului Timişoara un prejudiciu de aproape 240.000 de lei.
Cei trei au fost audiaţi, în luna mai, de procurorii DNA Timişoara în dosarul „Aeroportul”. Cornel Sămărtinean, fost director al Aeroportului Internaţional Timişoara „Traian Vuia” la data săvărşirii faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese, iar deputatul Alin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc, la vremea resoectivă preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, pentru instigare la abuz în serviciu.
DNA anunţă că ancheta a fost extinsă şi asupra altor trei persoane: Florin Mezin, fost director comercial al Aeroportului Timişoara, cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, Tiberiu Penescu şi Lucian Blaga, administratori ai unor societăţi comerciale, cercetaţi pentru mărturie mincinoasă.
Procurorii DNA susţin că în cauză ar exista date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că funcţionari ai Aeroportului Timişoara, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi acţionat concordant pentru obţinerea de foloase nelegale de către o firmă, consecutiv prejudicierii bugetului unităţii în interesul căreia trebuiau să acţioneze. Societatea comerciaă favorizată era controlată, în fapt, spune DNA, de către Alin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc. În scopul obţinerii de beneficii materiale de aproximativ 4.000 de euro/lună, cei doi l-ar fi determinat pe fostul director al aeroportului să declanşeze procedura de închiriere a spaţiilor comerciale din incinta aeroportului. DNA susţine că firma urma să plătească o chirie mai mică faţă de cea plătită de foştii chiriaşi.
Florin Mezin, preşedinte al celor două comisii de organizare a licitaţiilor pentru închirierea spaţiilor comerciale din incinta aeroportului, i-ar fi cerut, în 2010, unui alt funcţionar să redacteze acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale, pentru ca, în eventualitatea unui control, să nu se mai poată constata că cele două licitaţii au fost denaturate.
În privinţa lui Tiberiu Penescu şi a lui Lucian Blaga, mai spun procurorii,  aceştia ar fi făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitaţia de închiriere a spaţiilor.
În cauză, DNA a beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Print Friendly, PDF & Email