Seceta a afectat zeci de mii de hectare de culturi agricole din Timiş

SecetaZeci de mii de hectare de culturi agricole din Timiş sunt afectate de secetă, spun oficialii Consiliului Judeţean, estimând că preţurile alimentelor se vor majora în toamnă, iar în pieţe vor fi puţine legume şi fructe autohtone.

 

Zeci de mii de hectare de teren din Timiş, în special porumb, floarea soarelui şi soia, sunt afectate de seceta din această vară, susţine Nicolae Oprea, de la Consiliul Judeţean Timiş, fost director al Direcţiei Agricole Timiş. Cele mai afectate de secetă sunt zonele din sudul şi sud-estul judeţului.

Nicolae Oprea spune, însă, că, în momentul de faţă, nu este cunoscută cu exactitate suprafaţa de teren afectată de secetă. „Angajaţi ai Primăriilor din judeţ, alături de specialişti de la Camera Agricolă, culeg datele de pe teren, întocmesc procese-verbale, iar către sfârşitul acestei luni vom putea face o primă evaluare a suprafeţei de teren afectată de secetă în Timiş. Sunt suprafeţe întinse afectate în totalitate acolo unde, porumbul de exemplu, nu a legat sau a legat parţial sau incomplet. O asftel de secetă, aşa cum e acum, de la începutul verii, însoţită de arşiţă, nu a mai fost în ultimii trei-patru ani”, declară, citat de Mediafax, Nicolae Oprea. Datele adunate din teren vor fi transmise Ministerului Agriculturii, în speranţa că ministerul le va acorda agricultorilor  ajutoare de stat pentru culturile afectate de secetă.

Nicolae Oprea estimează că, din toamnă, produsele se vor scumpi  şi că vor fi foarte puţine legume şi fructe autohtone în pieţe: „Se vor scumpi alimentele de la seceta extremă. Cei care recoltează porumb vor ridica preţul. De asemenea, la furaje va fi o problemă, pentru că cei care cresc animale nu au furaje. Şi preţurile la floarea soarelui vor creşte, cu siguranţă. Vor fi creşteri de preţuri şi la legume şi fructe deoarece şi acestea sunt afectate de secetă. Produsele autohtone vor fi foarte puţine pe piaţă, în toamnă, astfel că cel mai probabil ne vom baza pe ce importăm”.

Temperaturile din această vară în judeţul Timiş au depăşit frecvent 35 de grade Celsius, astfel încât au fost emise numeroase avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă în zonă.

Print Friendly, PDF & Email