Seară de scurtmetraje anticorupţie

Biblioteca Central Universitară Timișoara va găzdui o proiecție de filme documentare pe teme anticorupție, premiate la concursul “Once upon a time”.

 

Proiecția de filme documentare pe teme anticorupție finaliste la concursul Once upon a time in Romania va avea loc miercuri, 14 martie, de la ora 18.

Proiecția va fi urmată de dezbaterea cu tema Ceai de făcut împotriva corupţiei, o dezbatere pe tema implicării civice în combaterea corupției, la care organizatorii anunţă că aşteaptă publicul cu un ceai cald.

Evenimentul este organizat de Mișcarea civică Inițiativa România, Inițiativa Timișoara şi OSUT Timișoara, cu sprijinul Ambasadei Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova, al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate și în parteneriat cu Institutul Francez și cu Ambasada Franței în România.

Vom discuta despre soluțiile pe care fiecare dintre noi le are la îndemână pentru a avea o comunitate onestă și reprezentanți publici integri”, spune Roxana Dascălu, de la Iniţiativa România.

Invitați sunt Diana Voicu şi Roxana Dascălu, de la Iniţiațiva România, jurnalista Brîndușa Armanca, membră a juriului – alături de Irina Margareta Nistor şi de Tedy Necula –, şi autori ai filmelor.

Concursul de scurtmetraje anticorupție Once Upon a Time in Romania a presupus realizarea de către amatori sau profesioniști a unor filme de impact pe tema corupției și a costurilor acesteia.

Proiectul şi-a propus să atragă atenția și să educe publicul larg cu privire la nivelul, formele corupției în România și efectele sale devastatoare asupra bunăstării și libertății individuale, asupra statului de drept și instituțiilor democratice și societății în ansamblul ei. “Vrem să ridicăm gradul de conștientizare publică a corupției și să încurajăm implicarea civică drept formă de prevenție a corupției. Corupția ne privește pe toți”, spun organizatorii.

Ediția 2017 a proiectului a inclus un concurs de scurtmetraje anticorupție, un website interactiv anticorupție și o serie de interviuri cu oameni cu merite în combaterea corupției. Once Upon a Time in Romania este un proiect de educație civică și anticorupție, construit pe baza unui concept cinematografic. Paginile site-ului se numesc, de exemplu, The Romanian Connection (care publică harta completă a marii corupții politice), The Good, the Bad, the Corrupt (care face corelația vizuală dintre corupție și sărăcie, dintre corupție și lipsa de libertate sau de democrație), De ce tu? (care prezintă metode de a răspunde legal agresiunii corupției, furtului din bani publici și abuzului de putere), Return of the Jedi (unde sunt difuzate interviuri anticorupție), The Fellowship of Good Men (pagină deducată scurtmetrajelor înscrise în concurs), Friends (pagina partenerilor proiectului) sau Show Me the Money (pagină de donații pentru proiect).

Print Friendly, PDF & Email