Se reiau plimbările cu vaporaşele, pe Bega

De la 1 aprilie vor fi reliate plimbările de agrement cu vaporetele, pe Bega, anunţă Primăria Timişoara.

 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că, de la 1 aprilie, Municipalitatea va scoate vaporașele pe Bega, existând în acest sens şi aprobarea de la Regionala Turnu Severin a Autorității Navale Române, pentru.

Primele plimbări de agrement cu vaporașele pe Canalul Bega au început la finele lunii mai 2016, de la debarcaderul Flora. Acela a fost un moment istoric pentru Timișoara, întrucât de 49 de ani pe Bega nu mai existase transport public cu nave, ci doar câteva ambarcațiuni de agrement.

Flota are șapte vaporașe, fabricate la Galați. Fiecare ambarcațiune are o capacitate de 50 de locuri și parcurge un traseu de 10 kilometri, străbătând Timișoara pe axa nord-sud, de la Uzina de Apă până la Podul Modoș. Costul unui vaporeto a fost de circa 270.000 de euro, bani achitați de la bugetul local.

Primăria a decis să le achiziționeze pentru a face din ele un mijloc alternativ de transport în comun. Pentru aceasta însă, este necesară crearea unei Administrații navale locale care să se ocupe de administrarea canalului, lucru care ține de competența Ministerului Transporturilor.

Continuarea tronsonului navigabil în afara Timișoarei, până la frontiera cu Serbia, depinde de finalizarea lucrărilor de reparații la sistemul de ecluze de la Sânmihaiu Român, care să regleze debitul de apă pe canal.

Municipalitatea a lansat în toamna anului 2013 lucările de amenajare a malurilor Canalului Bega pe tronsonul timișorean, proiect în valoare de peste 25 de milioane de lei, cu finanțare europeană.

Print Friendly, PDF & Email