Se pregăteşte înstrăinarea terenului de sub Hotelul Continental, cotat la nouă milioane de euro?

Avertizează un consilier local

Hotel Continental Timisoara Foto tripadvisorCadrul legal care a contribuit la spolierea patrimoniului Timișoarei trebuie anulat, spune un consilier local. Acesta amendează aplicarea unor legi emise la începutul anilor '90 în beneficiul exponenților unor grupuri de interese. Referitor la care atenționează că au acționat concertat în vederea distrugerii economiei și a scoaterii la vânzare, la prețuri derizorii, a unor foste obiective industriale.


Cronica unor rapturi anticipate

Consilierul local PNL Petrică Folică acuză că reprezentanții PSD și finanțatori ai acestui partid nu contenesc să pună în pericol patrimoniul Timișoarei, prin aspirațiile lor de a acapara cât mai multe terenuri și clădiri ce aparțin orașului: „Patrimoniul Timişoarei este în pericol. Timişorenii riscă să rămână fără terenurile din centrul municipiului”.

Petrică Folică reamintește că, de ani şi ani, oficialitățile din Timișoara au asistat inerte la un întreg proces prin care multe dintre obiectivele industriale ale oraşului au fost mai întâi aduse deliberat în pragul falimentului, pentru a fi ulterior vândute la prețuri derizorii. „În cei 25 de ani care au trecut de la Revoluţie, timişorenii au văzut cum întreprinderile aflate în patrimoniul Statului au fost falimentate, fabricile, tăiate şi vândute la fier vechi, industria Timişoarei fiind, în cele din urmă, lichidată. În anul 2015, noi, timişorenii, nu putem accepta ca şi terenurile din centrul Timişoarei să fie luate gratuit de aceleaşi grupuri de interese care au distrus industria”, mai spune consilierul local.

El face trimitere la o serie de situații concrete cu care Municipalitatea s-a confruntat recent, legate de pierderea unor suprafețe de teren pe care sunt situate proprietăți aparținând unor cunoscuți oameni de afaceri. Şi, de asemenea, la modul în care, de-a lungul anilor, au fost create, cu complicitatea factorilor politici de decizie, premisele favorabile pentru a îngădui trecerea unor astfel de bunuri imobile din proprietatea Statului în proprietatea unor controversați oameni de afaceri. Una dintre aceste prevederi a fost o lege emisă la jumătatea lunii decembrie 1991, menită să lepermită celor care au intrat în posesia unor obiective industriale falimentate în prealabil și vândute apoi la prețuri derizorii, să intre și în posesia suprafețelor de teren pe care aceste obiective industriale sunt amplasate. „După ce au falimentat fabricile şi le-au vândut la fier vechi, foştii tovarăşi din PCR şi din nomenclatura securistă au dorit să ia gratuit şi terenul pe care acestea erau situate. În acest scop a fost dată HG 834 din 14 decembrie 1991”, reamintește consilierul local.

Acesta avertizează că, acum, investitori privați din Timișoara aspiră să intre în proprietatea unei parcele de teren de peste 9.200 de metri pătraţi, amplasată în centrul Timişoarei, pe b-dul Revoluţiei nr. 5. Petrică Folică anexează și o copie a extrasului de carte funciară a respectivei suprafețe de teren, document din care rezultă că beneficiara dreptului de administrare a fost inițial SC Turism Banatul SA, devenită ulterior SC Bega Turism SA. Referitor la care notează că „are ca administrator o societate privată ce realizează un profit uriaş, nu plăteşte niciun leu către bugetul local, însă este principalul finanţator al PSD”.

Petrică Folică precizează și că pe această parcelă este situat Hotelul Continental şi o parcare privată unde cetăţenii, în patrimoniul cărora se află terenul, plătesc pentru parcare zece lei /oră, către acest administrator privat: „Societatea amintită administrează gratuit această parcelă şi realizează un profit uriaş, însă Primăria Timişoara nu încasează niciun leu pentru acest teren situat ultracentral (teren a cărui valoare se ridică la peste nouă milioane de euro, întrucât în zonă un metru pătrat valorează minimum 1000 de euro)”, mai spune Petrică Folică.

„Un consilier PSD mi-a zis că lupta mea ca patrimoniul local să fie administrat corect are sensul zicalei «câinele moare de drum lung şi prostul de grija altora»”

Radu Toanca Foto debanat„Consilierul Ţoancă a semnat hotărârea prin a fost aprobată închirierea de către PSD a imobilului din Splaiul T. Vladimirescu”

Consilierul local informează că a a solicitat deja reprezentanților Direcţiei Fiscale şi Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timișoara să îi comunice situația legată de proprietatea asupra terenului și măsurile care se intenționează a fi luate.

Acesta susţine că, după ce a depus interpelarea, ar fi fost supus unui tir de minciuni şi calomnii de către reprezentanți ai PSD.

El spune că unul dintre consilierii locali PSD – care ar fi semnat și hotărârea de Consiliu Local prin care, în 2012, a fost aprobată închirierea de către Primărie a imobilului de pe Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 26, în care funcționează sediul PSD Timiș –, i-ar fi spus că se ocupă de probleme care îi depășesc sfera personală de interes. „Conform declaraţiei lui Ţoancă, lupta mea pentru ca patrimoniul local să fie administrat corect, în folosul timişorenilor, are sensul zicalei «câinele moare de drum lung şi prostul de grija altora». Da, eu mor de grija administrării corecte şi în folosul timişorenilor a patrimoniului local şi, din păcate pentru PSD Timiş, s-a dovedit că nu sunt prost şi că nu pot fi redus la tăcere. Nu voi accepta să închid ochii la folosirea abuzivă, de către PSD Timiş, a patrimoniului timişorenilor”, subliniază consilierul local Petrică Folică.

„Toată lumea e mută, surdă şi oarbă”

Petrica FolicaPetrică Folică se arată indignat de faptul că, prin aplicarea în continuare a prevederilor HG 834/1991 pot fi atribuite suprafețe de teren care aparțin orașului unor investitori care au intrat, prin metode discutabile și exclusiv datorită unor factori conjuncturali favorabili, în proprietatea obiectivelor amplasate pe aceste terenuri: „Cum este posibil ca în anul 2015 să se dea unui privat, gratuit, un teren care aparţine timişorenilor? Din păcate, fie din lipsă de curaj, fie din interese meschine, nu se vorbeşte despre HG 834/1991, care a permis devalizarea patrimoniului ţării. Toată lumea e mută, surdă şi oarbă”.

Petrică Folică este de părere că inerția autorităților Statului, care continuă să pună în aplicare prevederile unei hotărâri emise de cei pe care îi numește „un Guvern de tovarăşi puşi pe înavuţire din patrimoniul statului”, este impardonabilă: „Nu putem permite jaful din patrimoniul local sau al statului, în baza unei hotărâri dată de un Guvern de tovarăşi puşi pe înavuţire din patrimoniul statului, în anul 1991, în vremurile Iliesciene, în care s-a produs reinstaurarea la putere a nomenclaturii securisto-comuniste.”

Consilierul local Petrică Folică îndeamnă la mobilizare, în vederea înaintării unei solicitări de anulare a respectivei hotărâri de guvern: „Trebuie să cerem anularea HG 834/14 decembrie 1991. Altfel, noi, timişorenii, vom rămâne şi fără terenurile din centrul oraşului, ele urmând a fi luate gratuit de aceleaşi grupuri de interese care s-au îmbogăţit prin acapararea, falimentarea şi distrugerea fabricilor din Timişoara”.

 

Citeşte şi:

Terenul din spatele magazinului Bega a devenit proprietatea fraţilor Cristescu

 

Primăria Timişoara contestă în instanţă trecerea în proprietatea fraţilor Cristescu a terenului din spatele magazinului Bega

Print Friendly, PDF & Email