Joi, 16 aprilie, a avut loc predarea amplasamentului viitorului Institut Regional de Oncologie Timișoara (clădirea de pe Calea Torontalului, prevăzut în urmă cu mai mult de 20 de ani să devină viitorul Spital Municipal). Autorităţile judeţene medicale şi administrative consider că este un moment esențial în demararea unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură medicală din vestul țării.
Predarea amplasamentului marchează tranziția către etapa de proiectare tehnică detaliată, care va fi urmată de execuția efectivă a lucrărilor, conform contractului de proiectare și execuție încheiat recent. Noua unitate medicală va contribui în mod semnificativ la creșterea capacității de diagnostic și tratament a afecțiunilor oncologice, răspunzând unei nevoi stringente de sănătate publică la nivel regional și național. De la o ruină nefuncţională, această clădire va deveni un centru medical de nivel naţional, cu dotări de ultimă generaţie, transmite Consiliul Judeţean Timiş.
“Am asistat, astăzi, la un moment cu adevărat istoric. Amplasamentul viitorului Centru Regional de Oncologie din Timişoara a fost predat. A fost o luptă grea şi lungă, pe care a început-o Dorel Săndesc (actual director al Spitalului Judeţean din Timişoara – n.r.), pe vremea când era secretar de stat. Mai târziu am încercat să fac tot ce a fost omeneşte posibil ca să găsim bani şi să asigurăm variante în cazul în care din PNRR nu vor mai exista prelungiri”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
Finanțarea totală depășește 900 de milioane de lei, la care se va adăuga TVA. Într-o primă fază, sumele vor fi asigurate din PNRR, iar ca soluții alternative există creditul BEI sau alte surse guvernamentale, transmit oficialii CJ Timiş. Bugetul include și secțiuni destinate pentru achiziția de dotări și echipamente, în cuantum de aproximativ 30-40% din total.
Partea de proiectare va fi gata anul acesta, iar construcția în sine poate începe din 2026, termenul de finalizare fiind de 36 de luni. În prealabil, chiar de săptămâna viitoare, se vor începe lucrările de defrișare și de demolare a părții de spital din vechea construcție.
“Este un moment deosebit pentru comunitate, acum, înaintea Sfintelor Sărbători. Am tot aşteptat din 2015. Deşi aveam cu ce, nu aveam cu cine. Iată că azi ordinul de începere e dat. Va fi, în primul rând, un institut de nivel national, care va asigura servicii medicale complexe, integrale, de oncologie, de la medicină internă, oncologie propriu-zisă medicală, chirurgie ATI, chimioterapie, servicii de paliaţie, spaţii didactice pe lângă laborator, imagistică, radioterapie de înalt nivel pentru managementul integrat al pacientului oncologic”, a declarat medicul Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean „Pius Brânzeu” din Timișoara.
Institutul, odată finalizat, va asigura accesul pacienților oncologici la servicii medicale avansate, centrate pe tratamente personalizate, și va deveni un punct de referință în managementul patologiei oncologice pentru județele din regiunea de vest a României, transmite Direcţia de Sănătate Publică Timiş, în calitate de reprezentant al Ministerului Sănătății în teritoriu.
Ultimele comentarii