Se înființează grupul „Prietenii Conacului Mocioni”

Conacul Mocioni. Foto: CJ Timiş

În cadrul proiectului de reabilitare, refuncționalizare și revitalizare a Conacului Mocioni din Foeni, Consiliul Județean Timiș şi Asociația Miltonia constituie grupul de consultare și sprijin “Prietenii Conacului Mocioni”.

 

Acet grup, care va fi înființat până la sfârșitul lunii august, va fi patronat de urmașul familiei Mocioni, Michael de Styrcea, și va ghida acțiunile autorității locale din Foeni, îndrumând politicile locale spre respectarea identității culturale, anunţă Consiliul Judeţean Timiş.

Scopul principal al acestui grup este să răspundă nevoilor culturale existente prin crearea unei rețele de suport pentru un nou tip de ofertă culturală în judeţul Timiș: petrecerea timpului liber de calitate – cultural, educativ și artistic – într-un obiectiv de patrimoniu.

“Ne propunem introducerea la nivelul comunității din Foeni a unui nou proces, guvernanța participativă a patrimoniul cultural, demers care permite deopotrivă implicarea reprezentanților comunității și co-responsabilizarea acestora cu privire la modul de gestionare a monumentului restaurat și refuncționalizat de către Consiliul Județean”, declară Alin Nica, președintele CJ Timiș.

La grupul „Prietenii Conacului Mocioni” pot adera atât cetățeni români, cât și cetățeni străini experți într-o arie de interes pentru dezvoltarea zonală și promovarea patrimoniului cultural (artiști, cercetători, istorici, investitori, profesori, reprezentanți ai școlilor, universităților, liceelor, muzeelor, teatrelor, filarmonicilor etc), ONG-uri cu domeniu de activitate cultural și educaţional sau care se ocupă de turism cultural și reprezentanți ai autorităților publice locale ale căror activități, proiecte sau acțiuni contribuie la promovarea și dezvoltarea Conacului Mocioni și a zonei.

Persoanele care doresc să se alăture grupului  sunt invitate să își exprime interesul printr-un mesaj transmis pe adresa de e-mail miltoniaassociation@gmail.com. Ulterior, scrisorile de intenție transmise vor fi analizate de boardul consultativ format din reprezentanți ai Asociației Miltonia și ai Consiliului Județean Timiș.  În 29 august va avea loc întâlnirea de cunoaștere a doritorilor  și de constituire a grupului. Reuniunea se va desfășura în format hibrid, fizic și online.

Lucrările de reabilitare și refuncționalizare a Conacului Mocioni sunt posibile cu sprijinul financiar Ro-Cultura, printr-un contract în valoare de 9.521.000 lei gestionat de CJ Timiș. După finalizarea proiectului în luna aprilie 2024, monumentul istoric de importanță națională și internațională va fi redat publicului și introdus în circuitele turistice.

Print Friendly, PDF & Email