Cristian Diaconescu, președintele Fundației Mișcarea Populară, la Timişoara:

„Se iau decizii politice care bazează economia României pe consum”

Roxana Iliescu si Cristian Diaconescu Foto PMP TimisDescentralizarea fiscală și regionalizarea, dar și situația actuală a economiei românești și felul în care a fost structurat bugetul național de către actualii guvernanți au fost subiecte abordate sâmbătă, la Timișoara, de către președintele Fundației Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu. Acesta a participat la o dezbatere cu reprezentanți ai mediului de afaceri local, organizată de PMP Timiş.

 

Președintele Fundației Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, a vorbit, sâmbătă, 1 august, la Timișoara, despre modul în care factorul politic afectează deciziile din zona economică, dar și despre modul în care lipsa de consens politic la nivel național și intruziunile unor interese de ordin personal au afectat procese complexe de reformă plănuite să aibă loc, așa cum a fost cazul descentralizării și al regionalizării.

Cristian Diaconescu a evocat și modul în care a fost structurat bugetul național de către actualii guvernanți, cu o aplecare covârșitoare către segmentul de cheltuieli alocate asistenței sociale, inclusiv într-un județ dinamic cum este Timișul, unde procentul alocat asistenței sociale, de către Consiliul Județean Timiș, ajunge la 40%.

La polul opus, a relevat președintele Fundației Mișcarea Populară, se situează lipsa de interes manifestată pentru susținerea investițiilor, în condițiile în care România împrumută lunar sume uriașe doar pentru a rostogoli o datorie din trecut și pentru a păstra ritmul în ceea ce privește plata pensiilor și salariilor. „Se iau decizii politice care bazează economia României pe consum”, spune Cristian Diaconescu, în pofida faptului că „amintirile dramatice din perioada 2008 – 2009 ar trebui să le dea coșmaruri celor care în acest moment gestionează destinele macroeconomice ale României”.

În ceea ce privește procesul de regionalizare, Cristian Diaconescu a apreciat că această inițiativă a eșuat pe motiv că a fost prost gestionată din punct de vedere politic, urmărindu-senu un proces de regionalizare de factură europeană, după modele funcționale deja înalte țări ale UE, ci o dublare a birocrației și o împărțire a României în funcție de interesele unor persoane care, înainte chiar ca proiectul regionalizării să devină lege, au început să își împartă funcțiile.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, un proiect viabil de regionalizare ar trebui să prevadă împărțirea României în opt sau zece regiuni de dezvoltare, al căror contur să fie decis exclusiv pe criterii economice și care să aibă capacitate autonomă de cooperare, așa cum se întâmplă în cazul altor regiuni europene din Polonia, Italia sau Spania, care au misiuni permanente la Bruxelles, menite să le reprezinte interesele.

În plus, a mai opinat președintele Fundației Mișcarea Populară, subiectul descentralizării fiscale trebuie dezbătut cu responsabilitate, întrucât acesta este un subiect delicat, capabil să producă nervozități în zone dezvoltate economic, cum este și cazul Timișului, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul consolidat de stat, în raport cu alte zone în care se mizează mult pe asistența oferită de stat, în baza unor criterii decise politic. Criteriul etnic, subliniază Cristian Diaconescu, nu are ce să caute într-o discuție legată de regionalizare, vehicularea inadecvată a unei astfel de teme fiind unul dintre motivele pentru care a eșuat procesul de regionalizare așa cum a fost el făcut în urmă cu doi ani.

Pentru materializarea acestui proces complex de reformă va fi nevoie, însă, în primul rând de un consens politic general: „Doar cu un singur partid, sau chiar cu mai multe, în luptă cu alte partide, (regionalizarea – n.r.) nu se poate realiza. E nevoie de consens politic, altfel nu se poate face”.

Cristian Diaconescu a participat sâmbătă, 1 august, la o dezbatere organizată de PMP Timiş, cu mediul de afaceri din Timiş. Întâlnire la care au fost avute în vedere discutarea problemelor cu care se confruntă oamenii de afaceri din zonă şi identificarea unor soluții care să vină în sprijinul lor.

 

Citeşte şi:

Președintele Fundației Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, se întâlneşte cu oamenii de afaceri timişeni 

 

Print Friendly, PDF & Email