Se deschide marea expoziţie Brâncuși, la Timişoara

Expoziţia Brâncuşi de la Muzeul de Artă Timişoara. Sursă foto: C.J. TImiş

Cea mai importantă expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși în ultima jumătate de secol, în România, se deschide publicului pe 30 septembrie, la Muzeul de Artă Timişoara, ca parte integrantă a programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

 

Mult așteptata expoziție Brâncuși: surse românești și perspective universale – curatoriată de Doina Lemny, reputată expertă internațională în viața și opera lui Brâncuși – aduce în fața publicului circa 100 de lucrări (sculpturi, fotografii, documente de arhivă, materiale filmate) menite să ofere o imagine de ansamblu asupra creației și vieții lui Constantin Brâncuși, dar și să-l plaseze pe marele sculptor, pentru prima dată, într-un context românesc.

„Expoziția scoate în evidență anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu țara sa natală, cu arta și literatura românească, lăsând publicului libertatea să descopere aceste relații subtile după propriile intuiții și simțăminte. De aici, necesitatea de a prezenta etape importante din creația sa, punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, și pe dialogul pe care l-a întreținut în permanență cu compatrioții săi prin participarea la diverse manifestări artistice”, spune Doina Lemny.

Doina Lemny. Sursă foto: Art Encounters

Există însă și lucrări de maturitate, în special de la muzeele internaționale, lucrări emblematice sau mai puțin cunoscute, care ies pentru prima oară din faimoasele colecții pentru a ajunge în România. În acest sens, expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou, din Paris, care deține, prin Atelierul lui Brâncuși, cea mai mare colecție de Brâncuși din lume, de la Tate Gallery, din Londra, care a trimis la Timișoara trei din cele patru opere pe care le deține, de la Fundația Guggenheim din Veneția, precum și din alte colecții particulare. De asemenea, lucrările timpurii ale lui Brâncuși sunt aduse de la Muzeul Național de Artă al României și de la Muzeul de Artă Craiova. Numeroasele fotografii și cele două materiale video filmate chiar de către Brâncuși intră într-un dialog inedit cu operele expuse.

„Ultima expoziție românească dedicată marelui sculptor a avut loc în urmă cu mai bine de 50 de ani, în 1970. Expoziția de Timișoara își va impresiona cu siguranță publicul, fiind totodată și o binemeritată revenire simbolică a lui Brâncuși acasă. O expoziție care explorează atât inspirația românească cu care sculptorul ajunge la Paris, cât și metamorfoza prin care trece până la a deveni artistul universal pe care îl apreciază toată lumea”, declară președintele Fundației Art Encounters Ovidiu Șandor, comisarul expoziției Brâncuşi.

Ovidiu Şandor, comisarul expoziţiei. Sursă foto: Art Encounters

„«Lumea poate fi salvată prin artă», spunea marele Constantin Brâncuși, iar menirea ei este de a apropia oamenii, prin simpla percepție la nivel vizual. Aceasta este una din ideile care au stat la baza demersurilor făcute de Consiliul Județean Timiș pentru construirea de infrastructură culturală la standarde internaționale. Am investit peste 2 milioane de euro în transformarea Muzeului Național de Artă Timișoara, acesta fiind în prezent singura locație regională care poate găzdui exponate cu valoare de tezaur, spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Sursă foto: Art Encounters

Expoziția este însoțită și de un catalog în limbile română și engleză, coordonat de Doina Lemny, cuprinzând 16 eseuri ale unor specialiști români și străini – Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu-Gorjan –, precum și 190 de imagini reproduse ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Constantin Brâncuși, alături de imagini documentare. Publicat de Fundația Art Encounters, volumul Brâncuși: surse românești și perspective universale este un ghid ideal pentru toți cei care doresc să înțeleagă mai aprofundat universul brâncușian, oferind o perspectivă nouă și actualizată asupra operei unuia din cei mai importanți sculptori ai secolului XX. Acesta poate fi comandat de pe site-ul expoziției (brancusi-2023.info), de pe site-ul librăriei La Două Bufnițe (ladouabufnite.ro) sau de la Muzeul Național de Artă din Timișoara.

Tilla Rudel, directorul Institutului Cultural Francez Timişoara. Sursă foto: Art Encounters

Weekend-ul de deschidere a expoziției-eveniment Brâncuși: surse românești și perspective universale propune următorul program:

Sâmbătă, 30 septembrie, ora 10, Muzeul Național de Artă Timișoara are loc deschiderea oficială a expoziției în prezența curatoarei Doinei Lemny, a președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și a lui Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă. Expoziția poate fi vizitată de publicul larg în intervalul 10-12.

Tot sâmbătă, de la ora 16, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, va avea loc lansarea oficială a Catalogului expoziției, eveniment care va lua forma unui dialog între coordonatoarea acestui volum, Doina Lemny, și jurnalista culturală Daria Ghiu. Accesul la acest eveniment este gratuit, însă vizitarea expoziției se face pe bază de bilet.

Duminică, 1 octombrie, expoziția va fi deschisă publicului larg între orele 10- 20, pe baza biletelor achiziționate în prealabil.

Expoziția Brâncuși poate fi vizitată în intervalul 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Informații detaliate legate de programul de vizitare, achiziția de bilete, tururi ghidate și vizite școlare sunt disponibile pe site-ul dedicat expoziției, brancusi-2023.info. Organizatorii evenimentului îi îndeamnă pe doritori să-și achiziționeze din timp bilete pentru zilele și intervalele orare rămase disponibile.

Expoziţia Brâncuşi este un eveniment organizat de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, finanțat de Consiliul Județean Timiș şi susținut de Banca Transilvania ca sponsor principal.

Print Friendly, PDF & Email