Se deschide festivalul florilor. Un pod din Timişoara va fi îmbrăcat în flori

Festivalul Timfloralis, care se deschide azi la Timişoara, aduce în atenţia publicului creații ale unor artiști floriști internaționali, dar și timișoreni.

 

De azi până duminică, Piața Victoriei găzduiește pe platoul din fața Operei proiectul The Future is Here, al floristului olandez Dennis Kneepkens, dar și elemente de mobilier floristic decorate de floristul Florin Jiboc. Fântâna din centrul Timișoarei poartă în acest an amprenta Filomenei Brisc, iar tânăra floristă Alexandra Luca va realiza proiectul Mașina timpului. Tot în zona centrală, timișorenii vor putea exploata imaginea superbă a photo corner-ului  din acest an, Hoop of Hope, realizat de către florista Bianca Negrea.

În Piața Libertății vor capta atenția privitorilor proiectul floristei Diana Toma, cu o reintrepretare florală a Pomului Breslelor, și proiectul The Ethnic Spirit of Timișoara, aparținând floristei Alina Nagy-Ghinea. De asemenea, vor avea loc work-shop-uri susținute de studenţi de la Facultatea de Horticultura si Silvicultura a USAMVBT, de reprezentanţi ai Horticultura SA şi ai Casei de Cultură a Studenților din Timișoara, precum și workshop-uri surpriză. Tot în perimetrul Pieții Libertății se va desfășura în acest an activitatea de comerț floral.

În premieră, la ediţia de anul acesta a Timfloralis va fi împodobi podul Mihai Viteazul și vor fi realizate din flori simbolurile Centenarului României și a anului 2021, anul în care Timișoara va deveni Capitală Europeană a Culturii. Tot în premieră, pe strada Mărășești se vor regăsi motive florale pictate pe asfalt, care vor înfrumuseța centrul Timișoarei.

Alte două momente care, anunţă organizatorii, vor atrage atenția publicului sunt Parada florilor, constând în prezentarea prințeselor Timfloralis în trăsuri trase de cai, Pedalarea Timfloralis, când participanții vor parcurge traseul specificat în programul evenimentului purtând pe biciclete aranjamente florale.

Programul complet al festivalului Timfloralis:

Vineri, 27 aprilie, Piața Victoriei

Ora 16.30: Deschiderea Timfloralis 2018, cu Fanfara Big Band.

Ora 17: Cuvântul primarului Nicolae Robu, care va urca pe scenă însoțit de floriștii participanți la festival.

Ora 17.20: Show-ul de deschidere Prințesele Timfloralis, cu Dennis Kneepkens, urmat de Parada florilor, eveniment în cadrul căruia prințesele străbat centrul orașului în calești, pe traseul Piața Victoriei – Mărășești – Parcul Botanic și retur).

Ora 18: Dansuri contemporane, susţinute de elevi de la Școala de dans „Eliana Club”.

Ora 18.30: Lumea de basm a lui H. C. Andersen, viziunea floristului Piotr Marzek, din Polonia.

Ora 19.20: Program artistic susținut de Fanfara Big Band si solista Ingrid Nicolaescu.

Ora 20.30: Jocul Ielelor – viziune florală, susținută de Alina Nagy Ghinea, Diana Toma și Alexandra Luca.

Sâmbătă 28 aprilie

Ora 11: Pedalarea Timfloralis, un tur al orașului cu biciclete împodobite cu flori, pe traseul Parcul Botanic – str. Gheorghe Dima – str. Gheorghe Lazăr – bulevardul Cetății – Calea Torontalului – Calea Circumvalațiunii- str. Gheorghe Lazăr – str. Gheorghe Dima – sensul giratoriu spre str. Paris- bulevardul Republicii – sensul giratoriu spre bulevardul Regele

Ferdinand I – pe lânga Catedrală – str. 23 Decembrie 1989 – bulevardul  Ion C. Brătianu – sensul giratoriu spre Bastionul Maria Theresia – sensul giratoriu de la Punctele Cardinale – str. Oituz – Piaţa Mărăşti – str. Gheorghe Dima – Parcul Botanic.

Sâmbătă 28 aprilie, Piaţa Victoriei

Orele 12-14.30: Dansuri contemporane, susţinute de elevi de la Școala de dans „Eliana Club”, Şcoala de balet „Denisse” și Şcoala „Chromatik Voice”.

Ora 18: Hora florală, demonstrație susținută de Orit Hertz, din Israel, Kristina Rimiene, din Lituania, Rosella Mandau, din Canada, şi de Tuba Belgin Oskan, din Turcia.

Ora 19: Future Love, demonstrație susținută de Dennis Kneepkens, din Olanda, şi de Filomena Brisc.

Ora 20: Fusul românesc și Focul mistic, demonstrații susținute de Agna Martens, din Belgia, ambasador European Master Certification.

Ora 21: Uvertura Primăverii, un spectacol susăinut de Filarmonica Banatul și soliștii Operei Naționale Diana și Radu Zaharia

Sâmbătă 28 aprilie şi duminică, 29 aprilie, Piața Libertății

Orele 11-17: Micul Grădinar, workshop pentru copii susținut de Horticultura.

Ora 12: Workshop susținut de Facultatea de Horticulturaă şi Silvicultură a USAMVBT.

La standul Floral boutique vor avea loc o expoziție de pălării şi accesorii handmade şi un atelier creativ de expresie susținut de Casa de Cultură a Studenților din Timișoara.

La standul Terasa Floral Boutique, va fi o expoziţie de aranjamente florale – care include şi un manechin cu fustă din mușchi şi bustieră din flori – organizată de Casa de Cultură a Studenților din Timișoara.

La pavilioanele amenajate în piață se vor mai desfășura workshop-uri surpriză ale invitaților internaționali.

Duminică 29 aprilie, Piața Victoriei

Ora 15: Dansuri contemporane, susţinute de elevi ai Şcolii „Chromatik Voice”

Ora 19: Wishing the future, demonstrație susținută de Dennis Kneepkens, din Olanda.

Ora 20: Big Band, Latino and More, un concert susţinut de fanfara Sevens Showband.

 

Foto. D.S. Photography

 

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

jurnalist Timpolis, mircea.pavelescu@timpolis.ro