„Se constată o rată scăzută a recidivei, în rândul persoanelor condamnate aflate în evidenţa Serviciul de Probaţiune Timiş”

Spun oficialii acestui serviciu

Ciocan magistrati166 de referate de evaluare a întocmit, anul trecut, Serviciul de Probaţiune Timiş, la solicitarea instanţelor de judecată şi a parchetelor de pe lângă instanţele de judecată. De asemenea, a avut în evidenţă 657 de persoane condamnate la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării sub supraveghere. Pe lângă măsurile de supraveghere, în 66 de cazuri instanţa de judecată a impus persoanei condamnate şi obligaţia de a executa un număr de ore de muncă în folosul comunităţii, cuprinse între 50 şi 1000 de ore, pe parcursul termenului de încercare.

Pentru creşterea şanselor de reintegrare socială, Serviciul de Probaţiune Timiş a derulat o serie de programe de intervenţie individuală şi de grup. Ca o premieră, în cursul anului trecut, cu sprijinul specialiştilor din sistemul de probaţiune olandez, Serviciul de Probaţiune Timiş a elaborat programul de grup „Drink&Drive”, care se adresează persoanelor care au comis infracţiunea de conducere sub influenţa alcoolului.

Tot în 2013, în 19 cazuri instanţa de judecată a revocat beneficiul suspendării sub supraveghere din cauza recidivei persoanelor condamnate, iar în opt cazuri a fost revocată suspendarea sub supraveghere din cauza încălcării de către persoanele condamnate a măsurilor şi obligaţiilor impuse prin sentinţele penale. „Se constată, atât rata scăzută a recidivei, în rândul persoanelor condamnate aflate în evidenţa Serviciului de Probaţiune, cât şi beneficiile economice şi sociale ale pedepselor neprivative de libertate faţă de condamnările custodiale.

Datele prezentate reflectă eficienţa crescută a activităţii Serviciului de Probaţiune Timiş şi contribuţia semnificativă a acestuia la consolidarea unui climat de siguranţă publică în comunitate”, spune Iosif Csatlos Dima, responsabilul PR al Serviciului de Probaţiune Timiş.

Serviciul de Probaţiune Timiş este un organism specializat, aflat sub autoritatea Ministerului Justiţiei, care sprijină organele judiciare în înfăptuirea actului de justiţie, prin întocmirea în timpul procesului penal a unor referate de evaluare a învinuiţilor sau inculpaţilor şi care contribuie totodată şi la reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit infracţiuni, dar care sunt condamnate la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării sub supraveghere.

Print Friendly, PDF & Email