Se cere destituirea a 15 rectori şi decani plagiatori

Listă este făcută de o asociaţie-avertizor de integritate

plagiatGrupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară, care acţionează ca avertizor de integritate, cere destituirea a 15 rectori şi decani de la mai multe universităţi din ţară, pe care îi acuză de plagiat.

 

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară, din Cluj Napoca, atrage atenţia că renumele şcolilor superioare româneşti este erodat în fiecare zi de plagiat, ca formă gravă a încălcării integrităţii academice: „În România, plagiatul a atins cote greu de imaginat întro lume a secolului XXI. (…) În opinia noastră, în acest moment în România există cel puţin 10.000 de opere plagiate. Prin ignorarea pericolului social al fenomenului plagiatului, universităţile româneşti abuzează de principiul autonomiei universitare şil transformă întrun principiu abuziv de «stat în stat». Astfel la alegerile universitare, de curând finalizate, au apărut prin vot persoane care sunt în mod cert autori de opere plagiate probate în mod sistematic în Indexul Operelor Plagiate”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei GRAUR, care e iniţiator şi depozitar al Indexului Operelor Plagiate în România (www.plagiate.ro), unde a publicat mai bine de 320 de plagiate.

 

Citeşte şi: Cooperativa de plagiat Lile

 

Asociaţia transmite şi o listă cu 15 persoane ajunse în funcţii de execuţie în conducerea unor universităţi, pe care le acuză de plagiat:

Acad. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, București

Prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină  şi Farmacie „Carol Davila”, București, şi directorul Spitalului Clinic de Urgenţă, Bucureşti

Prof. dr. Carmen Postolache, decan la  Universitatea Bucureşti

Prof. dr. Ştefan Antohe, decan la Universitatea Bucureşti

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, de la Academia de Studii Economice, Bucureşti

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie, Târgu Mureş

Prof. dr. Copotoiu Constantin, membru în Senatul Universităţii de Medicină și Farmacie, Târgu Mureş

Prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu”, Arad

Prof. univ. dr. Carol Schnakovszky, rectorul  Universităţii „Vasile Alecsandri”, Bacău

Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c. Valentin Nedeff, preşedintele Senatului Universităţii „Vasile Alecsandri”, Bacău

Conf. univ. dr. Cristina CîrtiţăBuzoianu, prorector la Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău

Prof. univ. dr. ing. LuminiţaGeorgeta Popescu, rectorul Universităţii “Constantin Brâncuşi”,Târgu Jiu

Prof. univ. dr. Cristinel Racoceanu, decan la Universitatea „Constantin Brancuşi”, Târgu Jiu  

Prof. dr. ing. Gheorghe Nagîț, decan la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iaşi

Prof. dr. ing. Nicolae Burnete, preşedinte al Senatului, membru invitat al Consiliului de Administraţie al Universităţii Tehnice, Cluj‐Napoca)

Faţă de această situaţie deosebit de gravă, „care se continuă în mod inadmisibil cu informaţii credibile cu privire la existenţa unor reţele de corupţie la nivel înalt formate din demnitari care fac tot ce este posibil, dar absolut ilegal şi imoral să falsifice informaţii, să dezvolte legi,

reguli şi organe menite să protejeze pe plagiatori”, GRAUR îi solicită ministrului Educaţiei, premierului şi preşedintelui României să  intervină şi să facă unele corecţii. „Vă solicităm să dispuneţi destituirea acestor persoane din funcţiile de execuţie sau reprezentare în care au fost alese şi să dispuneţi ca aceste persoane să nu mai poată ocupa niciodată, prin alegeri sau prin numire, nici un fel de funcţie în care să semneze pentru gestionarea  banului public”, se arată în solicitarea GRAUR.

 

Citeşte şi: Un profesor universitar propune Ministerului Educaţiei un mecanism prin care oricine va putea sesiza şi documenta un plagiat

 

Alături de această intervenţie, pe care o doreşte aplicată imediat, GRAUR mai solicită publicitatea pe site‐ul Ministerului Educaţiei a actelor de destituire pentru motive care privesc încălcarea integrităţii şi mai ales prin folosirea plagiatului ca mijloc de afirmare personală.

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară, înfiinţată şi condusă de prof. univ. dr. Dorin Isoc, este şi acţionează ca avertizor de integritate.

Print Friendly, PDF & Email