Se cere clasarea în regim de urgență al Podului de Fier din Lugoj

Fot: Eye in the Sky

Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei solicită Direcției Județene pentru Cultură Timiș clasarea de urgență a Podului de Fier din Lugoj.

 

Podul de Fier din Lugoj este un reper arhitectural atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Istoria lui a început în urmă cu 118 ani, transmit reprezentanţii Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Potrivit acestora, la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe fondul dezvoltării economice a Lugojului, respectiv al creşterii traficului dintre cele două comunități despărțite de râul Timiș, română și germană, s-a simțit nevoia înlocuirea punții de lemn, care era veche de două secole. Proiectul s-a materializat abia la începutul anilor 1900, grație unui împrumut de 320.000 de coroane, pe care Primăria Lugoj l-a facut pentru ridicarea efectivă a podului. Licitația, la care s-au înregistrat 17 oferte, a fost câștigată de firma Mandel – Hoffman & Quittner, din Budapesta, cu suma de 187.807 coroane, restul banilor fiind utilizati pentru construirea celor patru căsuțe de vamă, montarea lămpilor electrice, astfaltarea trotuarelor. Piesele din fier au fost fabricate la Uzinele StEG, din Reșița, și montate ulterior la Lugoj. Cantitatea de fier folosită la realizarea podului a fost de peste 185.000 de tone. Lucrările au început în iulie 1901, circulația fiind deviată pe celălalt pod de lemn, numit al Economilor (unde se află podul de beton astăzi). Inaugurarea a avut loc în 31 august 1902.

Deși podul a rezistat vremelnic la numeroase indundații (1910, 1912, 1926, 1949, 1966, 2000, 2020), starea lui s-a înrăutățit doar în ultimul deceniu. De la ultima verficare temeinică, efectuată în 1962, când au fost întărite și completate niturile existente, s-au mai executat periodic lucrări superficiale de mentenanță care au vizat doar suprastructura podului: sablarea şi remedierea căii de rulare.

În aceste condiții, raporându-ne la valoarea arhitecturală a obiectivului, considerăm necesară clasarea lui ca monument istoric, respectiv urgentarea procesului de consolidare (structură metalică, picior de beton și zidărie) și conservare a bătrânului pod de fier. (…) Faptul că acest pod nu este deja monument istoric este o scăpare și o eroare pe care dorim, prin efortul nostru și bunăvoința Primăriei Municipiului Lugoj, a Direcției Județene pentru Cultură Timiș, sa o reparăm”, spune Ilie Sîrbu, preşedintele asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei.

 

Documentarea și studiul istoric preliminar necesar documentației de clasare înaintată de Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei s-au realizat cu sprijinul lui Cristian Ovidiu Gaidoș, muzeograf la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj.

 

Print Friendly, PDF & Email