Scrisoare deschisă adresată noului ministru al Educaţiei: „Revocaţi toţi rectorii şi decanii pentru care există dovezi publice de plagiat”

Mircea Dumitru Foto Romania TvÎntr-o scrisoare deschisă adresată noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară, din Cluj Napoca, îi solicită acestuia să intervină urgent împotriva imposturii la vârf din universităţi: „Un segment semnificativ al plagiatorilor din universităţi provin din rândul profesorilor şi aparţin adesea grupurilor infracţionale constituite în jurul rectorilor şi decanilor, şi, mai grav, chiar conduse de aceştia”. Redăm mai jos, integral, această scrisoare deschisă semnată de Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară.

 

„Domnule ministru,

Dacă veţi citi cu atenţie reglementările care privesc atribuţiile ministrului Educaţiei, veţi găsi că rolul cel mai important ce vă revine este să gestionaţi domeniul educaţiei. Gestiunea învăţământului superior este o activitate responsabilă care priveşte atât modul în care se cheltuieşte banul public, cât şi modul în care universităţile reuşesc să-şi dobândească şi apoi să-şi întreţină imaginea şi renumele.

În ultimii ani, s-a dovedit în mod incontestabil că un segment semnificativ al plagiatorilor din universităţi provin din rândul profesorilor şi aparţin adesea grupurilor infracţionale constituite în jurul rectorilor şi decanilor, şi, mai grav, chiar conduse de aceştia. O dovedeşte Indexul Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro. Aceşti indivizi pângăresc numele învăţământului superior românesc, aceste persoane sunt primele care acţionează pentru risipirea banului public. În aceste condiţii, vă solicităm domnule ministru să interveniţi cu cea mai mare urgenţă şi fermitate.

Considerăm că modernizarea învăţământului superior românesc nu se poate realiza atâta vreme cât persoane din rândul personalului didactic se dovedesc a fi plagiatori şi sunt prezente în universităţi. Este revoltător ca aceste persoane să se bucure de avantaje materiale şi morale în detrimentul tinerilor şi al celor care înţeleg că prima condiţie şi raţiune de a fi a unei instituţii de învăţământ superior este integritatea. Vă solicităm, în consecinţă, în mod explicit şi imperativ şi ca prime măsuri:

1. Să revocaţi de îndată toţi rectorii şi decanii pentru care există dovezi publice de plagiat.

2. Să interziceţi, în mod explicit, risipirea banului public prin acordarea de prelungiri de activitate sau de activităţi la plata cu ora personalului didactic pentru care există dovezi publice rezonabile de plagiat.

3. Să solicitaţi rectorilor să retragă în mod public toate titlurile onorifice şi diplomele oficiale acordate membrilor personalului didactic pentru care există dovezi publice rezonabile de plagiat.

4. Să obligaţi universităţile cu finanţare publică să publice lista celor afectaţi de măsura pe care o solicităm.

În ce ne priveşte, considerăm că această scrisoare deschisă şi notificarea pe care o veţi primi sunt componente ale procedurii legale de plângere prealabilă care are ca obiect solicitarea unui drept pentru fiecare din contribuabilii români în numele cărora, noi, ca asociaţie, acţionăm.

Pentru a vă putea oferi concursul cel mai calificat în sensul construirii listei persoanelor vizate, vă mai solicităm să ne remiteţi în termen legal numele tuturor rectorilor şi decanilor confirmaţi în urma alegerilor din 2015 – 2016.”

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), înfiinţată şi condusă de prof. univ. dr. Dorin Isoc, este şi acţionează ca avertizor de integritate.

 

Citeşte şi: Un profesor universitar propune Ministerului Educaţiei un mecanism prin care oricine va putea sesiza şi documenta un plagiat

Citeşte şi: Se cere reanalizarea tezei de doctorat a lui Victor Ponta, în vederea constatării plagiatului

Print Friendly, PDF & Email