Scriitorul timişorean Marcel Tolcea îşi dezvăluie publicului “Ochiul inimei”

marcel_tolceaUn volum de poezie reeditat, purtând semnătura scriitorului timişorean Marcel Tolcea, se pregăteşte, vineri, de întâlnirea cu cititorii timişoreni. “Ochiul inimei” este la a doua ediţie, revăzută şi adăugită, a volumului  său de debut, apărut în anul 1988.

 

Vineri, 7 noiembrie, începând cu ora 18.30, la Mansarda Bastionului Theresia, va avea loc lansarea volumului de versuri Ochiul inimei, aparţinând scriitorului timişorean Marcel Tolcea.

Volumul este a doua ediţie, revăzută şi adăugită, a plachetei sale de debut, Ochiul inimii, apărută, în 1988, la Editura Facla. Cartea, a cărei prezentare va fi realizată de prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, a apărut acum la Editura Diacritic.

Deşi pare scrisă într-un registru ludic-parodic, volumul are o mulțime de trimiteri alchimice, masonice, rozicruciene, religioase. Titlul este o sintagmă regăsibilă și în creștinism, și în islam, fiind adevărata credință ce este devoțiune (inimă) și demers intelectual (ochiul). Ultima poezie din carte, cu titlul 33, conține o predicție despre uciderea Cezarului, la «Idele Calde», de către un geolog”, spune Adrian Bodnaru, director editorial la Editura Diacritic.

Marcel Tolcea spune că volumul, ieşit proaspăt din “cristelniţa tiparului”, este asemenea unui prunc, căruia i-a dat naştere şi asupra căruia se apleacă acum, nostalgic şi copleşit de dorul sinelui, cel de acum 26 de ani. „Vă invit să aflați cum mă port cu un copil căruia – ca bună «mamă» scriitoare – i-am dat naștere acum 26 de ani, în anul 1988, la Editura Facla. Asta, fiindcă am avut curajul să reeditez, cu adăugiri, volumul meu de versuri chemat atunci «Ochiul inimii» și ieșit din «cristelnița tiparului» în vremurile grele ale anului 1988. O parte din mine a rămas acolo, între copertele sărace ale unei alcătuiri din hârtie cu poezie. O alta a plecat mai departe și a scris altceva. De ce am făcut asta? Fiindcă îmi era tare dor de mine, cel de atunci”, mărturiseşte Marcel Tolcea, referindu-se la ieșirea în lume a cărții sale.

Print Friendly, PDF & Email