Scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio, întâlnire cu publicul din Timişoara

Donatella Di Pietrantonio. Sursă foto: Ulisse Fest

Scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio va avea o întâlnire cu cititorii din Timişoara, la librăria La Două Bufnițe. Întâlnirea este prilejuită de aniversarea a 25 de ani de existență a colecției „Biblioteca Polirom”, colecție în care i-au apărut romanele Cea care se întoarce (2020) și Borgo Sud (2022), în traducerea Mihaelei Găneț.

 

Evenimentul va avea loc miercuri, 8 noiembrie, începând cu ora 18. Alături de autoare, va lua cuvântul Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București. Gazdele întâlnirii vor fi Oana Doboși și Raluca Selejan. Evenimentul, în limbile română și italiană, cu traducere consecutivă asigurată de Catedra de Italiană a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, este organizat de Editura Polirom, Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Librăria La Două Bufnițe, iar intrarea este liberă.

Coordonată de Dan Croitoru, colecția „Biblioteca Polirom” este unul dintre cele mai importante proiecte editoriale dedicate literaturii universale, numărând în prezent peste 1.600 de titluri publicate, 21 de serii de autor, peste 6 milioane de exemplare vândute.

Donatella Di Pietrantonio (n. 1963) este de profesie medic stomatolog pediatru şi scrie din pasiune. A debutat în 2011 cu romanul Mia madre è un fiume, urmat în 2013 de Bella mia, inspirat de dramele provocate de marele cutremur ce a lovit regiunea Abruzzo în 2009, nominalizat la Premiul Strega şi laureat al Premiului Brancati. Reeditat în 2018, romanul a fost distins în 2020 cu Premiul Città di Penne-Mosca. În 2017 Donatella Di Pietrantonio a publicat un nou roman, Cea care se întoarce (Polirom, 2020), recompensat cu Premiul Campiello şi Premiul Napoli, care a fost adaptat pentru teatru şi pentru marele ecran în Italia. Acest roman a avut un succes dincolo de orice aşteptări, fiind vândut în scurt timp de la apariţie în peste 20 de ţări de pe toate continentele. Este povestea unei adolescente traumatizate de un dublu abandon şi de căutarea dureroasă a adevărului la o vârstă ce ar trebui să fie a visurilor şi a speranţei. O fată se trezeşte, peste noapte şi fără explicaţii, catapultată într-o familie nouă, într-o lume nouă, aparent la antipozii celei anterioare. Ambele au însă în comun aceeaşi incapacitate de accesare a propriilor emoţii. Or, tocmai emoţia şi sentimentele exprimate vor aduce salvarea. În romanul Borgo Sud, nominalizat la Premiul Strega 2021, Donatella Di Pietrantonio merge pe firul poveştii începute în Cea care se întoarce. În pregătire, de aceeași autoare, tot la Polirom este romanul Vârsta fragilă.

 

Print Friendly, PDF & Email