Schimbare totală de percepţie la Curtea de Conturi, faţă de finanţările pentru sport

Auditorii financiari menţionează acum nereguli care nu au fost scoase la iveală la controalele trecute

Sigla Curtea de ConturiCap de afiş în această săptămână au fost, în Timiş, informaţiile legate de constatările Curţii de Conturi, care înştiinţează Consiliul Judeţean şi Consiliului Local că asocierile cu cluburile sportive au fost făcute ilegal, precum cele privind şi trimiterea în judecată a unor foşti oficiali ai CJ Timiş, în urma finanţărilor aprobate în beneficiul fostei echipe Politehnica Timişoara, anchetă demarată tot în urma unor controale ale Curţii de Conturi. Foarte ciudat este faptul că, la momentul producerii acestor presupuse nereguli, aceeaşi Curte de Conturi nu a evidenţiat neregulile invocate acum în controalele sale.

 

“Revelaţii” stranii

ACS PoliDupă ce Curtea de Conturi a transmis o adresă Consiliului Judeţean Timiş, prin care înştiinţa administraţia judeţeană că asocierile cu cluburile sportive nu au fost făcute în termeni legali, aceeaşi situaţie fiind remarcată şi în cazul Primăriei Timişoara, reprezentanţii celor două instituţii au anunţat că vor contesta raportul Curţii. Argumentând că asocierile s-au făcut cu girul Judecătoriei Timişoara.

În cazul CJ Timiş, este vorba despre cinci cluburi la care administraţia judeţeană este asociată: fotbal şi handbal şi baschet şi rugby şi caiac, fiind calculat un prejudiciu de 17 milioane de lei, începând din 2010. Problema e că aceste nereguli şi prejudicii sunt constatate acum, după atâta timp. Lucru care li se pare neobişnuit şi unor consilieri locali. “Au fost controale ale Curţii de Conturi în 2011, 2012, 2013… Niciodată nu s-au făcut obiecţiuni asupra asocierilor de acest gen, cu cluburi sportive. În plus, proiectele de Hotărâri de Consiliu votate de noi aveau aviz de legalitate de la secretarul Consiliului Judeţean. Mai mult decât atât, ele au ajuns şi la Prefectură, care se presupune că veghează asupra legalităţii hotărârilor Consiliul Judeţean sau Consiliului Local. Instituţia Prefectului are un aparat de jurişti care ar trebui să cunoască toate problemele legate de legalitatea acestor hotărâri adoptate de administraţie, să vegheze ca aleşii locali care pot fi căruţaşi, fierari betonişti şi aşa mai departe să nu încalce legea prin deciziile votate”, spune şeful Comisiei Economie a Consiliului Judeţean, consilierul judeţean PSD Gheorghe Bologa.

Ilegalităţi descoperite subit

La fel de surprinzătoare, raportată la auditurile financiare făcute anuale de Curtea de Conturi, când ar fi trebuit să se evidenţieze nereguli, este şi  trimiterea în judecată a unor foşti reprezentanţi ai conducerii executive a CJ Timiş din fostul mandat. Şi asta, tot în baza unor constatări ale Curţii de Conturi legate de finanţările acordate fostei echipe Politehnica Timişoara, pe perioada cât era patronată de Marian Iancu. Astfel, în 2010 la controlul anual la CJ Timiş, Curtea de Conturi nu pomenea nimic despre ilegalitatea acestei asocieri.

“Problema este că noi, până acum, nu am primit absolut niciun raport făcut de Curtea de Conturi în urma controalelor la Consiliul Judeţean. Abia acum, în urma insistenţelor şi presiunilor făcute pe această temă am avut acces la acest raport legat de finanţarea structurilor sportive. Până acum totul era strict secret, iar consilierii judeţeni erau aburiţi că totul e bine”, mai spune Gheorghe Bologa. Totuşi, rapoartele anuale realizate în urma controalelor Curţii de Conturi erau publicate pe site-ul Curţii de Conturi.

Şi, de altfel, nici în 2012, când se făcea asocierea dintre ACS Recaş, Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, Curtea de Conturi nu a sesizat vreo neregulă, ci semnala o neregulă doar la expertiza preliminară asocierii. “În semestrul I al anului 2012 au fost angajate şi efectuate plăţi cu nerespectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii cheltuielilor bugetare, reprezentând prestări de servicii de analiză şi consultanţă în vederea preluării acţiunilor clubului sportiv S.C. Politehnica S.A. Timişoara”, se menţiona în raportul Curţii de Conturi din 2012, care nu pomenea nimic despre legalitatea sau ilegalitatea asocierii.

 

Citeşte şi.

Curtea de Conturi susţine că asocierile CJ Timiş şi CL Timişoara cu cluburile sportive au fost făcute ilegal

DNA a trimis în judecată dosarul privind finanţarea Politehnica Timişoara 

 

 

BOGDAN PITICARIU

 

Timpolis, stiri timisoara, finantari sport ilegale, politehnica, curte de conturi, cj timis, consiliu local timisoara

Print Friendly, PDF & Email