Scheletele ascunse ale lui Ilie Sarbu

Ilie-SarbuPreşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu, că Ilie Sârbu este un păpuşar care are legătură cu dosarul Agenţiei Domeniilor Statului, scrie, portalul just-news.ro. Deşi nu îl acuză concret de vreo ilegalitate, Traian Băsescu sugerează că Ilie Sârbu ar fi în spatele trecerii ADS în directa subordine a primului-ministru. Ulterior acestor afirmaţii, Dan Şova, purtător de cuvânt al candidatului PSD la preşedinţia României, a declarat că Ilie Sârbu este un politician integru, că nu are nici un dosar penal şi că afirmaţiile lui Băsescu sunt şi nefondate. Just-news.ro a publicat, zilele acestea, o anchetă în care prezintă afacerea ADS coordonată de oamenii lui Ilie Sârbu, un text pe care îl publicăm integral.

 

“Sfântul Ilie Sârbu” şi Securitatea

Ilie Sârbu s-a născut în Caraş, la Ciuta, şi a crescut în Casa Morii de la Iaz a familiei Marcu. A absolvit Institutul Teologic din Sibiu, in 1975, si Facultatea de Stiinte Economice, sectia Management a Universitatii din Craiova, in 1998. Este hirotonit preot şi este trimis la specializare în ecumenism la Geneva (1985) şi la cursuri de perfecţionare în limba engleză la Birminghan (1989). Urmează şi un curs de marketing şi management în Germania, în 1990. Acest curs de specializare din Germania l-a ajutat ulterior să devină director şi acţionar al firmei Fangmeier, societate care a cumpărat la preţuri derizorii toate fostele IAS-uri din Timişoara. Ilie Sârbu a fost acuzat de un fost ofiţer al Securităţii Timiş că ar fi fost racolat de Direcţia de Informaţii Externe, care l-ar fi folosit într-o misiune la Vatican. CNSAS a decis însă că Ilie Sârbu nu a colaborat cu serviciile secrete ale statului comunist, dar ulterior au apărut informaţii că ar avea totuşi un dosar la UM 0610 – Direcţia I a Securităţii. Sârbu a dezminţit aceste informaţii.

După Revoluţie, preotul Iilie Sârbu, fost Vicar Episcopal şi director de Seminar Teologic, a administrat împreună cu fostul soţ al lui Brigitte Sfăt, actuala soţie a lui Ilie Năstase, o discotecă şi un restaurant. Tot în aceeaşi perioadă, Sârbu ajunge director şi acţionar la firma Fangmeier. Trebuie să reţinem această societate comercială şi pe doi foşti angajaţi de-ai săi: Cristian Candet şi Cornel Popa. Pe aceşti doi prieteni ai săi îi va aduce ulterior în ADS pentru a face lucrurile murdare pentru el.

Primul tun: 4.000 de hectare şi active de zeci de milioane de dolari

Odată ajuns ministru al agriculturii, Ilie Sârbu îl aduce la ADS pe fostul său subaltern de la Fangmeier, Cristian Candet. Prima victimă a fost firma Sinagro SA din Sânicolau Mare, scoasă la licitaţie pentru 87 de miliarde de lei vechi, deşi firma avea numai producţie agricolă la nivelul anului 2001 de o valoare mai mare. Un apropiat de-al lui Ilie Sârbu, Viorel Matei, senator PSD la acea vreme, de profesie tractorist, dar cu doctorat în drept, avea să coordoneze afacerea.

pasul 1. Mai întâi, acesta a înfiinţat asociaţia PAS şi l-a numit director pe finul său, Moise Sabin. Asociaţia avea să participe la toate pseudo-licitaţiile din judeşul Timiş pentru a devaliza fostele IAS-uri.

pasul 2. Asociaţia PAS câştigă licitaţia la 8 octombrie 2001, devine acţionar majoritar al Sinagro şi se alege cu 4.000 de hectare de teren agricol şi active de 60 de milioane de dolari.  Candet, directorul ADS, semnează pe loc contractul de vânzare cumpărare, chiar dacă nu încasase încă avansul de 20%.

pasul 3. La numai o luna de la semnarea contractului, senatorul Viorel Matei schimbă toată conducerea societăţii. Moise Sabin este numit preşedinte al Consiliului de Administraţie, iar el, senatorul Matei, membru în CA. Mihaela Doina Sima, fiica fostului şef al Securităţii Timiş până în 1990, este numită cenzor.

pasul 4. Asociaţia PAS, noul proprietar, înstrăinează apoi pe nimic 60% din acţiunile societăţii. Matei Viorel ştia cu trei luni înainte cine va fi câştigătorul licitaţiei, pentru că în vara anului 2001, Sinagro SA a restituit vila Fermei 12 Cenad lui Bloch Sabin. Vila, construită de statul român, a ajuns ulterior domeniul de vânătoare al senatorului Viorel Matei. Asociaţia Sportivă şi Hipodromul, alte active ale Sinagro, au fost cedate primăriei Sanicolau Mare, deşi prin HG 834 din 1996, acestea fuseseră intabulate de Sinagro.

pasul 5. În perioada 27 septembrie-6 octombrie 2001, senatorul Matei Viorel îşi trece în proprietate 600 de tone de floarea soarelui din depozitul Comcereal Dudeştii Vechi. SC Sinagro SA face un ordin de plată de 3 miliarde de lei vechi în contul Drăghiţei Matei, soţia senatorului Viorel Matei. Iar ca o cireaşă de pe tort, o parte din terenurile Siangro ajung – unde oare – în proprietatea firmei Fangmeier, fosta firmă a lui Ilie Sârbu.

Al doilea tun: Societate de 20 de miliarde vândută la 6% din valoarea ei

La începutul anului 2002, ADS scoate la licitaţie o altă firmă din Timiş, Agroindustriala Grabtim. Patru firme au depus oferte la ADS, printre care şi Asociaţia PAS, condusă de oamenii lui Sârbu. În fruntea PAS, de data aceasta, se afla Ioan Zemora şi SC Hendel SRL, un satelit al Fangmeier.

În primă fază, PAS este eliminată din cursă pentru că nu îndeplinea condiţiile din caietele de saricini. După aproximativ 30 de zile, negocierile sunt reluate şi, surpriză!, Asociaţia PAS reintră în cărţi, rămâne să se lupte cu Agricola San Giorgio SRL, iar ceilalţi doi ofertanţi, printre care şi satelitul Fangmeier sunt eliminaţi. Pentru că Fangmeier reprezentată de SC Hendel a fost eliminată, procesul de privatizare este stopat. ADS cere o nouă evaluare. Asociaţia PAS a câştigat, şi toate suspiciunile legate de intervenţia fostei firme a lui Sârbu, Fangmeier, se topesc. La data de 11 iulie 2002, PAS preia Agroindustriala Grabtim. Însă fix în aceeaşi zi, PAS face o cerere către ADS prin care solicită cesiunea acţiunilor către… aţi ghicit: Fangmeier SRL. Astfel, firma Agroindustriala Grabtim, evaluată la 20 de miliarde de lei, a ajuns la Fangmeier pentru numai 1,2 miliarde de lei.

Astfel, tripleta de la Timişoara, Ilie Sârbu şi cei doi directori ai ADS aduşi de la Fangmeier, au dat tun după tun. Licitaţiile din Timişoara au fost în marea majoritate câştigate de Asociaţia PAS care ulterior înstrăina bunurile firmelor adjudecate la preţuri derizorii clientelei de partid.

La toate acestea, mai adăugaţi faptul că soţia lui Ilie Sârbu, potrivit declaraţiei sale de avere, a oferit consultaţă firmei Fangmeier, poate încă mai oferă, pentru suma de 9.600 de euro pe lună.

just-news.ro

Print Friendly, PDF & Email