Scanare facială a persoanelor care trec graniţa, la Vama Moraviţa

porti-automate-control-frontiera-foto-igpfrLa Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa au fost montate porţi automate de control care permit scanarea facială a celor care trec graniţa.

 

Porţile automate de control au fost montate în cadrul proiectului „FastPass – Fluxul de lucru şi funcţionalitatea porţilor automate de control la frontieră ABC Gates”. Prin acest proiect, României, prin Poliţia de Fronieră, îi revine rolul, unic în UE, de a asigura infrastructura implementării sistemului ABC gates (Automated Border Control) la frontiera terestră, respectiv la Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa.

Participarea călătorilor la aceste teste se va realiza pe bază de voluntariat, astfel că, în conformitate cu legislaţia naţională este necesar consimţământul cetăţeanului, anunţă Poliţia de Frontieră. Datele personale vor fi stocate în baza de date a proiectului numai pe durata testelor, iar după obţinerea şi interpretarea rezultatelor testelor, datele vor fi şterse.

Poliţia de Frontieră Timişoara anunţă că funcţionalitatea porţilor automate de control este testată în perioada 8 noiembrie – 15 decembrie, la Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa.

Potrivit Poliţiei de Frontieră Timişoara, această tehnologie are ca scop testarea şi furnizarea unei soluţii, pe de o parte pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetăţenii care tranzitează frontierele Uniunii Europene şi,pe de altă parte, pentru a moderniza, accelera şi îmbunătăţi gestionarea frontierelor externe, respectând în acelaşi timp aspectele legate de protecţia datelor şi a vieţii private.

Acest proiect de cercetare – derulat în perioada 2012-2016 –, din care face parte şi Poliţia de Frontieră Română, este coordonat de către Institutul Tehnologic din Austria și reunește reprezentanți ai industriei producătoare de sisteme și componente, instituții de cercetare, universități, autorități guvernamentale, autorități pentru protecția datelor, precum și utilizatorii finali, fiind implicați 27 de parteneri.

În contextul acestui proiect, atât în faza de pregătire, cât şi în cea de testare, coordonatorul proiectului, Institutul Tehnologic din Austria, cooperează cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), cu Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor, cu Europol și Comisia Europeană.

Proiectul presupune utilizarea unui sistem automat la frontiera terestră, unic la nivelul Uniunii Europene, pentru verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor şi autoturismelor, capturarea live a imaginii faciale, capturarea imaginii faciale din cipul electronic al paşaportului, verificarea imaginii faciale, identificarea şi recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare a autoturismelor şi verificarea acestora prin interogarea unei baze de date”, detaliază, într-un comunicat, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Timişoara.

În Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa se găsesc flyere cu explicaţii despre porţile automate de control care au fost montate.

Print Friendly, PDF & Email