Şase copii, internați cu covid, la Spitalul „Victor Babeş”

În secția roșie a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara au fost internaţi, în ultimele 48 de ore, şase copii, diagnosticaţi cu covid. Şi numărul pacienților adulţi care vin pentru evaluare Sars-CoV 2 este în creștere. Medicii infecţionişti atrag atenţia că Vorbim de un început de val 6 al epidemiei.

 

Cei şase copii au vârste cuprinse între trei luni și zece ani. Micuții au formă ușoară de covid-19 și au fost aduși la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara după ce au fost consultați de medicii de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. La internare, spun medicii, au prezentat un sindrom febril acut. Doi dintre ei au fost evaluați în cursul zilei de ieri și de către specialiștii imagiști ai Spitalului „Victor Babeș” pentru depistarea unor posibile afecțiuni respiratorii. Unul dintre copii prezintă o ușoară insuficiență respiratorie, fără a avea însă alți factori de risc. Copiii sunt internați împreună cu unul dintre părinți în zona roșie a secției de Boli Infecțioase.

În același timp, în ultimele zile a crescut numărul pacienților care se prezintă pentru evaluare în urma infectării cu Sars-CoV 2.

„Creșterea numărului de cazuri a început acum aproape o săptămână. De la unul – doi pacienți pe zi care se prezentau pentru evaluare în Ambulatoriu, ieri după-amiază am avut nouă pacienți cu covid-19. Din fericire, majoritatea au forme ușoare de boală. Principalul simptom este febra, dar au fost persoane care au dezvoltat și o tuse ușoară și chiar dureri musculare. Cele mai multe cazuri sunt din clustere familiale. Practic, au luat virusul unul de la celălalt, în familie”, spune dr. Ana Enoiu Văduva, medic specialist boli infecțioase, responsabil Centru de Evaluare Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș”.

Potrivit acesteia, evaluarea se face ca și până acum: „Vorbim de analizele biologice obișnuite, se măsoară saturația de oxigen din sânge, tensiunea, se realizează un EKG și, dacă este nevoie, facem și un low-dose CT. Evaluarea se face în urma unei programări.”

În prezent, în Spitalul „Victor Babeş” sunt internați 16 pacienți cu forme ușoare de covid, care au dezvoltat pneumonii ce necesită monitorizare, și asta cu atât mai mult cu cât unii dintre ei au diverse comorbidități.

„Vorbim de un început de val 6. Din fericire, în România, cel puțin deocamdată, acest nou val care se bazează pe două subtulpini Omicron, BA4 și BA5, este mult mai redus decât în restul Europei. Cele două subtulpini  sunt însă mult mai contagioase, și asta se vede și în rapiditatea cu care se exinde infecția. Sunt țări care se confruntă acum cu zeci de mii de cazuri pe zi. Deocamdată, nu avem pacienți internați în Terapie Intensivă, dar trebuie sa fim pregătiți pentru ce e mai rău. Cuvântul de ordine ar trebui să fie, în această perioadă, prudența. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă, să nu mergem în vacanțe, ci recomandarea noastră este să purtăm, în locurile aglomerate, masca de protecție. În mijloacele de transport, în magazine și, evident, în continuare să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm după ce am intrat în contact cu suprafețe ce pot transmite virusuri. Dacă avem un simptom dintre cele specifice acestei boli, să ne izolăm, să cerem ajutorul medicilor și chiar să mergem la evaluările covid-19 care se fac în unitățile sanitare”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

Având în vedere numărul în creștere a cazurilor de covid-19, conducerea Spitalului  „Victor Babeș” Timișoara a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timiş creșterea numărului de paturi alocate infecției cu Sars-CoV 2, dar și redeschiderea unui compartiment de covid-19 la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”.

 

Print Friendly, PDF & Email