Sărbătoare la Colegiul „C.D. Loga”, din Timişoara, care a împlinit 120 de ani

Una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din Timişoara, Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, care a împlinit 120 de ani, se pregăteşte de sărbătorirea Zilei școlii și a loganilor de pretutindeni.

 

Sărbătorirea Zilei școlii și a loganilor de pretutindeni este programată să se desfășoare mâine, 19 mai, de la ora 19, în sala de festivități a Colegiului Național „C.D. Loga”.

Programul festivităților, anunţă profesorul Tihomir Milin, directorul Colegiului, va cuprinde ceremonia simbolică de predare a cheii de către actualii absolvenți, dar și o serie de activități la care sunt invitate personalități marcante din lumea academică, din administrația locală și județeană, oameni de știință, oameni de cultură, „logani” din țară și de peste hotare, adică foşti absolvenţi ai acestui liceu de prestigiu.

Această instituţie de învăţământ are o istorie de 120 de ani. În 1987, potrivit paginii web a Colegiului Național „C.D. Loga”, fusese înfiinţat Gimnaziul Superior de Stat, cu predare în limba maghiară, ale cărui cursuri se desfăşurau la etajul II al Şcolii Primare şi de Meserii, din Piaţa Huniade.

Clădirea liceului – unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale ale Timişoarei –, în care funcţionează şi acum, a fost dată în folosinţă în 1903. Imobilul, în stil baroc vienez, a fost ridicat între anii 1902-1903, după proiectul arhitectului Alpar Ignatz, pe un teren de 6000 mp, pus la dispoziţie de Primărie, în zona zidurilor dărâmate ale cetăţii, între depozitele Huniade şi Cazarma Ardeleană. Tot Primăria a alocat acestui proiect 50.000 de florini.

Până în 1919 a funcţionat ca şcoală cu predare în limba maghiară. În 7 august 1919 şcoala a fost preluată de administraţia românească, devenind primul liceu românesc din Timişoara, căruia i-a fost dat numele cărturarului Constantin Diaconovici Loga, – pedagog şi scriitor bănăţean, născut la Caransebeş, care a trăit în anii 1770-1850, unul dintre cei mai reprezentativi exponenţi ai generaţiei de intelectuali iluminişti.

Titulatura de colegiu o primeşte în 1926, când devine Colegiul Naţional Bănăţean „Constantin Diaconovici Loga”.

În 1944, clădirea a fost ocupată de Armata sovietică şi transformată în spital.

În 1945, mai mulţi elevi ai colegiului au participat la o manifestare spontană promonarhistă, scandând „Regele şi patria!”. Autorităţile comuniste au recurs la arestări în rândul elevilor şi al profesorilor. Directorii Vasile Mioc şi Iuliu Ilca au fost duşi, pentru trei luni, în lagărul de la Caracal.

În 1948, titulatura şcolii este schimbată în Liceul de Băieţi nr. 1. Ulterior, primeşte numele de Şcoala Medie nr. 1, Liceul „Nikos Beloianis” şi Liceul de Matematică-Fizică.

Abia în 1970, şcoala şi-a reluat numele patronului său spiritual, Constantin Diaconovici Loga.

La titulatura de colegiu a revenit în 1990, iar în 1999, Ministerul Educaţiei i-a acordat statutul de colegiu naţional.

 

Print Friendly, PDF & Email