Sanctuarul neolitic de la Parța, amenajat ca muzeu, devine destinație turistică

Viitorul Muzeu Parţa. Machetă: CJ Timiş

Consiliul Judeţean Timiş lansează azi proiectul „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat” care urmăreşte punerea unui punct important pe harta turistică a Timișului.

 

Proiectul vizează valorificarea sanctuarului neolitic descoperit la Parța, dar şi înfiiţarea unui muzeu în localitate. Finanțarea, cu o valoare de peste 665.000 de euro, este asigurată prin Programul Interreg România-Republica Serbia. Proiectul este derulat de CJ Timiş în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat de ambele părți ale graniței la târguri și către agențiile de turism.

„Turismul poate fi o importantă axă de dezvoltare. Nu avem atâtea avantaje geografice precum alte zone, dar cu puțină creativitate putem să creăm o ofertă bogată la nivelul județului, care să completeze, de exemplu, experiența celor care aleg să viziteze Timișoara. Am crescut mult ca județ din acest punct de vedere, dar mai avem lucruri de făcut. Proiectul de la Parța se alătură, de exemplu, demersurilor noastre de revitalizare a Surducului sau de creare a unui brand la Margina”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș, estimează că noua atracție turistică va suscita interes la nivel național: „Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un punct de atracție cultural și turistic extrem de important pentru întreaga țară, nu doar pentru noi, cei din Vest și datorită faptului că este foarte bine conservat și unic în lume.”

Demersul a fost iniţiat de arheologii Muzeului Naţional al Banatului, care susţin necesitatea creării unui muzeu al neoliticului în zona Parţa, unde se află un sanctuar ce poartă o istorie de 6.000 de ani, acesta fiind unicul sanctuar neolitic din România şi unul dintre puţinele din Europa, complet restaurat. În Timiş, mai există sanctuare şi la Uivar şi Corneşti.

Print Friendly, PDF & Email