Sala 2 a Naționalului timișorean, modernizată și iluminată arhitectural

Sala 2. Foto: TNT

De Ziua Națională a României, Teatrul Național din Timișoara anunță că face un pas mai departe în demersul său prioritar de a crește societatea românească prin cultură: semnarea contractului pentru lucrările de modernizare a Sălii 2, care este pregătită să devină centru teatral.

 

Teatrul Național din Timișoara anunță că în 29 noiembrie a finalizat procesul de licitație care va fi urmat de semnarea contractului pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2. Proiectul este susținut și finanțat de Ministerul Culturii, care a inclus modernizarea Sălii 2 în obiectivele Programului național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023,.

Sala 2 reprezintă moștenirea Capitalei Europene a Culturii, felul în care Teatrul Național din Timișoara determină construirea României pentru viitor. Sala 2 a Teatrului Național continuă să fie o poveste de succes a Timișoarei, intrând rapid în conștiința publicului ca marcă de identitate și, în egală măsură, construind în jurul său, prin atitudine, un public fidel. Preluată ca un proiect de reconversie culturală în anul 2008, Sala 2 a fost redeschisă pentru public într-o formă nouă în 2010. Redeschiderea Sălii 2 a reprezentat, de altfel, momentul în care ideea ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost pentru prima dată lansată în spațiul public și tot Sala 2 este locul în care, la invitația Teatrului Național, Timișoara a decis acest lucru, constituind Asociația dedicată acestui scop. Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară și într-o agora a principiilor și a ideilor care însuflețesc spiritul orașului”, transmit reprezentanții Naționalului timișorean.

Sala 2 se pregătește să devină un centru teatral pentru Timișoara viitorului. Extinderea Sălii 2 va oferi spațiului de joc proporțiile specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, dar în acelșai timp va crea și noi spații dedicate atât publicului de teatru, cât și publicului larg, ca spații de loisir sau spații expoziționale.

Continuând procesul de prezervare a fostului manej, clădirea existentă va fi consolidată, protejată de fațade laterale din sticlă și pusă în valoare prin iluminat arhitectural, fără a afecta spațiul verde din Parcul Civic. Lucrările vor începe odată ce proiectul tehnic va fi finalizat și aprobat, precum și după obținerea autorizației de construire. Noua Sală 2 urmează să se redeschidă, în noua ei configurație, la mijlocul anului 2024.

Așadar, în pragul marii sărbători a României, Teatrul Național din Timișoara deschide un capitol nou pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și pentru generațiile care vor trăi, vor învăța și vor munci în Timișoara în anii care urmează. Mulțumim Ministerul Culturii, finanțatorul și principalul susținător al acestui proiect și al misiunii Teatrului Național, și invităm toate autoritățile locale să se bucure alături de noi de șansa de a construi Sala 2023. Teatrul Național este fericit să ureze prin faptele sale: La mulți ani, România!”, mai transmit reprezentanții Naționalului timișorean.

Serviciile de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2 au fsot câștigate, în urma unei licitații publlice, de Asocierea SC TT & Co Solaria Grup SRL – SC Euras SRL – SC Atelierul Ahitext SRL.

 

Recomandări de lectură: 

Print Friendly, PDF & Email