Sabin Drăgoi are o stea pe Aleea Muzicienilor, din Timişoara

Donată de europarlamentarul Maria Grapini

Maria Grapini la steaua lui Sabin Dragoi Foto MGPe Aleea Muzicienilor, din fața Filarmonicii Banatul, a apărut cea de-a șaptea stea, care îi aparține compozitorului român de lucrări simfonice, Sabin Drăgoi. Donată de europarlamentarul Maria Grapini.

 

Pe această Alee a Muzicienilor sunt deja montate – în cadrul unui vechi proiect al Asociației Pro Philharmonia – șapte stele în onoarea muzicienilor George Enescu, Bela Bartok, Franz Liszt, Johann Strauss, Johannes Brahms, Joseph Joachim şi, din 5 iulie, în onoarea compozitorului şi dirijorului român Sabin Drăgoi.

Steaua care poartă numele lui Sabin Drăgoi – compozitor, pedagog, folclorist şi muzicolog român, format în Conservatoarele din Iaşi, Cluj şi Praga, unul dintre fondatorii școlii muzicale româneşti bazate pe folclor – a fost donată de către europarlamentarul Maria Grapini, în calitatea sa de președinte al Asociației Pro Philharmonia, anunţă un comunicat al Cabinetului Europarlamentar Maria Grapini.

Montarea stelei a fost urmată de gala laureaților concursului internațional de interpretare vocală „Sabin Drăgoi”, care a avut loc la Timișoara, la sfârşitul săptămânii trecute. Maria Grapini susține acest concurs încă de la prima ediție, care a avut loc în anul 1997.

Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin V. Drăgoi” s-a încheiat în seara de 5 iulie, cu decernarea premiilor şi cu o Gală a Laureaţilor.

Premianţii acestei ediţii au fost Gelu Dobrea, care a câştigat Marele Premiu (în valoare de 2000 de euro), Florina Ilie – Premiul I (1.500 euro), Ramona Păun – Premiul II (1.000 de euro) şi Marius Zaharia – Premiul III (500 de euro), se arată într-un comunicat al Asociaţiei Pro Phillarmonia.

Câte un premiu special, constând într-o reprezentaţie alături de orchestra sa, în stagiunea 2015 – 2016, a fost acordat, de către  Filarmonica „Banatul”, Ramonei Păun, lui Fang Shuang şi lui Gelu Dobrea. 

Un alt premiu special, constând în oportunitatea de a efectua un turneu în Olanda, a fost acordat de către Raymond Janssen, directorul Cadenza European Art Productions soliştilor Iosip Iulian şi Gelu Dobrea.

 

Iar directorul artistic al festivalului, Aura Twarowska, a acordat premiu special lui Marius Zaharia, pentru cea mai frumoasă interpretare a creaţiei compozitorului.

Un alt premiu special i-a fost acordat lui Vitalie Cebotari, din partea Asociaţiei Pro Philharmonia. 

Print Friendly, PDF & Email