S-au spus primele povești, la Margina și Zorani

La Margina și Zorani s-a desfășurat, în zilele de 28-30 septembrie, primul eveniment din cadrul proiectului Cămine în mișcare, în care publicul a putut să interacționeze sătenii, a putut afla poveştile acestora și planurile lor de viitor pentru conservarea moștenirilor culturale ale locului.

 

De asemenea, au admirat împrejurimile, din căruțe trase de cai, au asistat la schimbarea la față prin pictură stradală unei laturi ce aparține Căminului Cultural Margina, au privit cu emoție povestea familiei Oproni din Zorani – transformată într-un spectacol de teatru scris de Andrei Ursu și jucat de actorii Solidart – și au mâncat bucatele tradiționale bănățene pregătite de săteni.

Unul dintre punctele de atracție ale evenimentului, spun organizatorii, a fost expoziția de pești de sticlă. 150 de peşti de sticlă, provenind dintr-o colecție de mai bine de 400 de piese, au fost așezaţi în curtea casei lui Ion Clopoțel, publicist și memorialist, deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Scriitorul și-a dus o bună parte din viață în Margina, unde a ajuns datorită căsătoriei cu Letiția – care, la rândul ei, a lăsat moștenire comunei o importantă colecție din piese de port popular și țesături tradiționale.

Călătoria cu căruțele trase de cai a început la Margina, iar pe drum spre Zorani s-au spus povești culese de echipa de cercetare a proiectului, vorbe spuse de oamenii locului despre tradițiile și obiceiurile din vechime. Punctul final al călătoriei a fost casa din Zorani a familiei Codrea, membrii acesteia fiind urmași ai familiei Oproni după povestea căreia s-a născut spectacolul Altă zi cu soare, jucat vineri și sâmbătă în fața unei audiențe care a umplut curtea gazdelor.

Și atelierele cu copii au fost primite cu încântare de peste 100 de copii din Margina și localităţile învecinate, iar ansamblul de călușari copii ai comunei Margina a cucerit audiența sâmbătă dimineața, în curtea școlii.

Hinterheim (Sylvain Bardy, artist francez) a fost în rezidență la Margina timp de 10 zile (între 20 și 30 septembrie), timp în care a filmat satul și a construit coloana sonoră pentru un cine-concert prezentat în premieră pe 30 septembrie, un detaliu gândit ca un cadou pentru Timișoara, viitoarea Capitală Culturală Europeană în 2021.

Cămine în mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Print Friendly, PDF & Email